Ανορθόδοξες δίαιτες: Η πανάκεια (Μέρος Στ΄)

2016-09-30Άρθρα

H διασφάλιση της υγείας μας είναι σημαντική για την ευεξία και την ποιότητα ζωής μας. Η έρευνα έχει επανειλημμένως αναδείξει τη μεσογειακή διατροφή ως ένα από τα πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής που βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων τύπων καρκίνου, της άνοιας και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Τι θα κάνατε όμως αν κάποιος σας υποσχόταν ότι, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρωτόκολλο για έναν χρόνο, θα μπορούσατε να γιατρευτείτε απ’ όλες τις ασθένειες; Η δίαιτα GAPS («Gut And Psychology Syndrome Nutritional Protocol») είναι μια δίαιτα που υπόσχεται ακριβώς αυτό και ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά πρόσφατα από food bloggers (άτομα που προτείνουν συνταγές στο διαδίκτυο).

Βασιζόμενη στη θεωρία ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το γαστρεντερικό σύστημα, η δίαιτα υπόσχεται να το επαναφέρει σε τάξη και ως αποτέλεσμα τα όργανα του σώματος και ο εγκέφαλος να λειτουργήσουν σωστά. Με παρερμηνεία των επιστημονικών δεδομένων, ισχυρισμών που δεν συμβαδίζουν με τη φυσιολογία του οργανισμού και τα επιστημονικά ευρήματα και έρχονται σε αντίθεση με επίσημες συστάσεις, η δίαιτα βασίζεται μόνο στις πεποιθήσεις της δημιουργού της δίαιτας, ενώ το πρόγραμμα και τα προϊόντα που προτείνονται υποτίθεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως γαστρεντερικών παθήσεων, αλλά και της ψύχωσης, του αυτισμού, της δυσλεξίας, της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας!

Αυτό το πρόγραμμα διατροφής είναι εμπνευσμένο από μια δίαιτα που είχε δημιουργηθεί το 1900 με σκοπό την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης. Η αυτοαποκαλούμενη «Dr» NatashaCampbell-McBride αναδιαμόρφωσε τη δίαιτα αυτήν για τη θεραπεία όλων των ασθενειών, ενώ διδάσκει τη μέθοδό της σε επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο! Η δημιουργός της δίαιτας ισχυρίζεται ότι σπούδασε ιατρική στη Ρωσία και έκανε μεταπτυχιακό στην Ανθρώπινη Διατροφή στην Αγγλία. Αν και χρησιμοποιεί τον τίτλο του ιατρού, δεν έχει άδεια ασκήσεως της ιατρικής, ούτε είναι εγγεγραμμένη διατροφολόγος στο Ην. Βασίλειο. Επίσης, δεν έχει διεξάγει καμία έρευνα, δεν είναι συγγραφέας κάποιου επιστημονικού άρθρου, ενώ δεν έχει διεξαχθεί κάποια μελέτη πάνω σε αυτό το πρόγραμμα διατροφής, ενδεχομένως λόγω της αβασιμότητας των ισχυρισμών.

Το πρόγραμμα έχει επτά στάδια, που διαρκούν έναν χρόνο, αλλά συστήνεται η διατήρηση του τελευταίου σταδίου για πάντα. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα αυστηρή, χαμηλή σε υδατάνθρακες και ενέργεια, αποκλείει χωρίς ιατρικό λόγο και επιστημονική βάση αρκετές ομάδες τροφίμων και μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε απώλεια βάρους και υποσιτισμό και αφυδάτωση στην περίπτωση διάρροιας, ενώ στην περίπτωση της υπερδοσολογίας μουρουνέλαιου που προτείνει υπάρχει κίνδυνος υπερβιταμίνωσης με βιταμίνη Α.

Η GAPS δεν έχει καμία επιστημονική βάση, παρά μόνο τη θεωρία της δημιουργού, η οποία τη συστήνει σε μικρά παιδιά ακόμη και 3 ετών! Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Campbell-McBride συστήνει την προσκόλληση στη δίαιτα παρά τα σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα που επιφέρει, την αποφυγή επίσκεψης σε ιατρό, την παράβλεψη συμβουλών από ιατρούς καθώς και την αποφυγή εμβολίων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου για ασθένειες στα παιδιά που προλαμβάνονται μέσω εμβολίων ή ασθενειών που θεραπεύονται με ήπια φαρμακευτική αγωγή, για τις οποίες όμως χρειάζεται επίσκεψη σε ιατρό!

Η παραπάνω δίαιτα είναι από τα ακραία προγράμματα διατροφής χωρίς όφελος για την υγεία. Οι υποστηρικτές της δίαιτας αυτής παραπληροφορούν το κοινό και οδηγούν τους ακόλουθους της δίαιτας, και ιδιαιτέρως μικρά παιδιά, εγκύους και ευάλωτα άτομα, σε αυξημένο κίνδυνο για υποσιτισμό, νόσους καθώς σε πρόκληση σωματικής και ψυχικής βλάβης σε άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες που χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής και ιατρικής περίθαλψης.

Μια ισορροπημένη διατροφή όπως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πληθώρας χρόνιων ασθενειών, με οφέλη που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, ενώ είναι γευστικότατη με μεγάλη ποικιλία τροφίμων!

 

Διαβάστε περισσότερα εδω: http://angry-chef.com/blog/want-to-see-something-really-scary