Όλα ή τίποτα: πώς θα σαμποτάρουμε την προσπάθειά μας με μια μόνο σκέψη
Ήρθε και πάλι η εποχή του χρόνου που ξεκινάμε άλλη μια προσπάθεια απώλεια βάρους. Έτσι από 1η Ιανουαρίου ή από Δευτέρα ξεκινάμε δυναμικά.
Τέλος τα γλυκά και οι πειρασμοί…
...μέχρι που η πρώτη πρόκληση εμφανιζεται μπροστά μας. Μπορεί να είναι ένα γλυκάκι, τα αποφάγια του παιδιού, το αίσθημα πείνας (λόγω μικρής ποσότητας φαγητού & πολύωρης αφαγίας), το άγχος, ή η βαρεμάρα της καραντίνας. Και αυτή η πρόκληση, όσο μικρή και αν είναι, πολλές φορές αρκεί για να μας κάνει να νιώθουμε ότι η προσπάθειά μας απέτυχε, τα καταστρέψαμε όλα!
Και η στιγμή που νομίζουμε οτι τα καταστρέψαμε όλα, είναι η στιγμή που ξεκινάμε να σαμποτάρουμε την προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο μας!
Και ενώ στο μυαλό μας έχουμε δύο πιθανά σενάρια: είτε τηρούμε κατά γράμμα το πρόγραμμα, είτε δεν το τηρουμε καθολου (και υποσχόμαστε ότι από αύριο/Δευτέρα θα ξεκινήσουμε πάλι), στην πραγματικότητα σημασία έχει να βελτιώνουμε σταδιακά τις διατροφικές συνήθειες μας, και να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις που μας απομακρύνουν από το στόχο μας.
Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, έχουμε συμμάχους:
- την ήπια διατροφή και όχι τις στερητικές δίαιτες που κάθε χρόνο δοκιμάζουμε και κάθε χρόνο αποτυγχάνουν και υστερα νιώθουμε εμείς ανίκανοι, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο
- τους ρεαλιστικούς στόχους και
- την ρεαλιστική σκέψη όχι δεν πήραμε σε μια μερα 2 κιλά, υγρά είναι, και το βάρος θα επανέλθει πολύ σύντομα
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι σύμμαχος σην προσπάθειά σου! Ενημερώσου για τις υπηρεσίες του διαιτολογικού γραφείου εδώ!
Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης!
Η κοιλιοκάκη είναι μια συχνή αυτοάνοση νόσος, με έναν στους 100 να νοσεί!
Δυστυχώς, όμως, η πλειονότητα των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από κοιλιοκάκη, καθώς η νόσος μπορεί να είναι και ασυμπτωματική!
Η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του λεπτού εντέρου, η οποία έχει αφορμή την έκθεση γενετικά προδιατεθειμένων ατόμων στη γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μία ομάδα πρωτεΐνών που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η διάγνωση γίνεται μέσω ορολογικών εξετάσεων και βιοψίας λεπτού εντέρου.
Η μοναδική θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη!
Διαβάστε άρθρα μου σχετικά με τη γλουτένη και την κοιλιοκάκη:
1. Κοιλιοκάκη: όταν η διατροφή είναι η θεραπεία
http://mantzorou.gr/…/koiliokaki-otan-i-diatrofi-einai-i-th…
2. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη
http://mantzorou.gr/el/blog/i-diaita-horis-gloyteni
3. Κοιλιοκάκη: με αφορμή την επιστολή ενός αναγνώστη με κοιλιοκάκη
http://www.emprosnet.gr/…/72535-i-koiliokaki-me-aformi-mia-…
Τι να χρησιμοποιήσω αντί για βούτυρο σε συνταγές;
Tι άλλες πιο υγιεινές επιλογές έχω αντί για βούτυρο στο φαγητό ή τα γλυκά;
Το βούτυρο χρησιμοποιείται σε πολλές κλασσικές γλυκές συνταγές, καθώς και σε ορισμένα γεύματα.
Το βούτυρο αποτελεί πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία συστήνεται να καταναλώνουμε με φειδώ και η πρόσληψή τους να περιορίζεται στο 5-6% των ημερήσιων θερμίδων την ημέρα, σύφμωνα με τον American Heart Association. Αυτο σημαίνει οτι ένα άτομο που χρειάζεται 2000 θερμίδες ημερησίως, συστηνεται να μην καταναλώνει πάνω από 13 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ημερησίως.
Το βούτυρο, ανά 100 γραμμάρια, περιέχει 81 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, εκ των οποίων τα 51 γραμμάρια, κορεσμένα λιπαρά. Δηλαδή, 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια περίπου) προσδίδει 7 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών.
Πλέον, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές συνταγές για γεύματα και για γλυκίσματα, με ακόρεστα “καλά” λιπαρά, ενώ ειδικά στη χώρα μας, και στο φαγητό μπορούμε να χρησιμοποιούμε πηγές καλών λιπαρών.
Πώς θα αντικαταστήσουμε το βούτυρο;
- Χρησιμοποιούμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για κάθε μαγειρική χρήση (φαγητό, σαλάτες, γλυκίσματα), όπως συστήνεται και στη Μεσογειακή Διατροφή. Μάλιστα, ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε, μπορούμε να επιλέξουμε ένα πιο ελαφρύ σε γεύση και άρωμα ελαιόλαδο για γλυκίσματα, και ενα πιο αρωματικό για το φαγητό και τις σαλάτες.
- Σε συνταγές που χρειάζονται βούτυρο, λόγω της στερεής μορφής του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι που το έχουμε καταψύξει σε παγοθήκες. Μάλιστα, σε αλμυρές συνταγές μπορουμε να προσθέσουμε και μυρωδικά μέσα στο ελαιόλαδο
- Σε γλυκές συνταγές το βούτυρο επίσης μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα τρόφιμα, όπως:
- το γιαούρτι και το τυρί κρέμα που έχουν λιγοτερα λιπαρά και είναι πηγές πρωτεϊνης
- φρούτα όπως ώριμη μπανάνα ή σάλτσα μήλου (από καθαρισμένο μήλο στο μπλέντερ) που ειναι πηγές φυτικών ινών και γλυκιάς γεύσης
- λαχανικά όπως σάλτσα κολοκύθας ή ώριμο αβοκάντο, που είναι πηγή καλών λιπαρών
- βούτυρα ξηρών καρπών ή ταχίνι, που επίσης είναι πηγή καλών λιπαρών
- βρασμένα όσπρια, όπως ρεβύθια, τα οποία είναι πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ δεν αλλοιώνουν γεύση του εδέσματος
Συνήθως η αναλογία υποκατάστασης είναι 1 προς 1, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα υγρά στο μίγμα.
Με αυτή την αντικατάσταση μπορούμε να έχουμε ένα γευστικότατο γεύμα ή γλυκό, με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, και περισσότερα θρεπτικά συστατικά!
Πηγή:
American Heart Association: Saturated fats
Βελουτέ κολοκυθόσουπα
Απολαυστική βελουτέ κολοκυθόσουπα! Επειδή προτιμάμε τα πιο ελαφριά πιάτα, η συνταγή δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, αλλά συνδυάζεται υπέροχα με γιαούρτι
Τι θα χρειαστείτε:
- 1/4 μεγάλης κολοκύθας
- 3 καρότα
- 1 πράσο
- Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- Τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Γιαούρτι 2% (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Βράζετε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
2. Με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιείτε μέχρι να γίνει η σούπα κρεμώδης.
3. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο , μια πρέζα αλάτι, λίγο πιπέρι, 1/4 κ.γ. τζίντζερ και λίγο μοσχοκάρυδο. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον μπαχαρικά, εαν επιθυμείτε.
4. Γαρνίρετε τη σούπα με μια γεμάτη κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο του πιάτου.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε γαλακτοκομικά απλά σερβίρετε χωρίς το γιαούρτι ή με επιδόρπιο καρύδας ή αμυγδάλου που θα βρείτε στα σουπερμαρκετ!
Last updated/ Τελευταία επικαιροποίηση: 31/1/2021