Sorbet καρπούζι
Αν σας αρέσει το καρπούζι αυτή είναι μια εύκολη συνταγή για παγωτίο sorbet καρπούζι!
Τι θα χρειαστείτε:
1 καρπούζι
Εκτέλεση:
1. Κόψτε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια και βγάλτε τα σποράκια.
2. Τοποθετείστε τα κομμάτια σε μια σακούλα τροφίμων και αφήστε τα να παγώσουν στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες.
3. Σε ένα μπλέντερ βάλτε λίγα λίγα τα κομμάτια και ανακατέψτε καλά.
4. Τοποθετείστε σε 1 μεγάλο ή 2 μικρά δοχεία και αφήστε το sorbet να παγώσει.
Μετά από 1 με 2 ώρες είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Η συνταγή προέρχεται από την ιστοσελίδα PureWow http://www.purewow.com/recipes/One-Ingredient-Watermelon-Sorbet
Από πότε οι πατάτες είναι ανθυγιεινές;
Κατά καιρούς διάφορα ντοκιμαντέρ βγαίνουν στον αέρα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία. Δυστυχώς, πολλές φορές τα ντοκιμαντέρ έχουν σκοπό να οδηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, χωρίς να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, όπως το ντοκιμαντέρ «What the Health?» που οδήγησε πολλούς να πιστεύουν ότι μια vegan διατροφή είναι η μοναδική υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθεί κανείς, και ότι οργανισμοί υγείας δεν γνωρίζουν από επιστημονική τεκμηρίωση, εφόσον οι τηλεφωνητές των οργανισμών δεν μπορούσαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του παρουσιαστή!
Φέτος, είναι σειρά του BBC, με την εκπομπή - ντοκιμαντέρ «The truth about carbs» να παραπλανήσει το κοινό, σχετικά με τους υδατάνθρακες και τις πατάτες! Δημοσιεύματα μετά την εκπομπή ισχυρίζονταν ότι οι πατάτες περιέχουν διπλάσια ζάχαρη από την coca - cola! Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Οι πατάτες, όπως και άλλα λαχανικά, όσπρια και σιτηρά περιέχουν λίγα σάκχαρα, πάρα πολύ λιγότερα από 19 κουταλάκια του γλυκού βέβαια, περίπου στο ένα με δύο γραμμάρια ανά πατάτα! Επιπλέον, τα σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα σιτηρά και στο γάλα δεν μετρούν στα ελεύθερα σάκχαρα, όπως η ζάχαρη που περιέχεται στα αναψυκτικά! Αυτό συμβαίνει καθώς τα σάκχαρα των παραπάνω τροφίμων είναι σε μικρή ποσότητα, βρίσκονται σε θρεπτικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, και φυτικές ίνες.
Οι υδατάνθρακες, το κύριο καύσιμο του οργανισμού μας, από όποιο τρόφιμο και να προέρχονται μετατρέπονται σε γλυκόζη, ενώ το σώμα μας δεν καταλαβαίνει από ποιό τρόφιμο προέρχονται τα μακροθρεπτικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά. Σχετικά με την γλυκαιμία, δεν θέλουμε μεγάλες αυξομειώσεις στη συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματός μας, δηλαδή θέλουμε οι υδατάνθρακες να περνούν αργά στην κυκλοφορία του αίματός μας. Ενώ τα ελεύθερα σάκχαρα, δηλαδή η ζάχαρη, από τα αναψυκτικά θα περάσουν πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, οι υδατάνθρακες από την πατάτα (ειδικά αν είναι με το φλούδι), τη γλυκοπατάτα, και τα προϊόντα ολικής άλεσης θα περάσουν πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος, χάρη στη δομή του αμύλου και τις φυτικές ίνες που περιέχουν. Επομένως, οι υδατάνθρακες που περιέχονται στις πατάτες δεν μπορούν να συγκριθούν με τη ζάχαρη που περιέχεται στα αναψυκτικά και τους χυμούς!
Συνεπώς, οι πατάτες, και άλλες πηγές αμύλου - υδατανθράκων όχι μόνο δεν είναι ανθυγιεινές σαν τρόφιμο, αλλά μας παρέχουν και θρεπτικά συστατικά! Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η υπερκατανάλωση πατάτας ή άλλων πηγών αμύλου είναι θεμιτή, καθώς το σώμα μας χρειάζεται πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τα οποία λαμβάνει από διάφορες ομάδες τροφίμων!
Άλλωστε, μια υγιεινή διατροφή δεν απαγορεύει τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων, ενώ αντιθέτως οι πηγές αμύλου και ειδικά τα προϊόντα ολικής άλεσης βρίσκονται στην βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, και τα χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας σε τίτλους
1. Στις 14 Νοέμβρη είναι η Παγκόσιμα Ημέρα Διαβήτη.
Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι:
- Το οικογενειακό ιστορικό
-Το αυξημένο σωματικό βάρος
-Η έλλειψη άσκησης
-Η ανθυγιεινή διατροφή
Έως και το 70% των διαγνώσεων διαβήτη μπορούν να προληφθούν ή έστω να αποφευχθούν για ένα χρονικό διάστημα, με την βελτίωση του τρόπου ζωής, δηλαδή με την προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή και με τακτική άσκηση.
Κάντε το τεστ και υπολογίστε τον προσωπικό σας κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη!
http://www.idf.org/type-2-diabetes-risk-assessment/
2. Ενώ στα επεξεργασμένα προϊόντα τα σάκχαρα (όπως ζάχαρη, σιρόπια κτλ.) είναι ουσιαστικά κενές θεμίδες, δηλαδή δεν μας προσφέρουν άλλα θρεπτικά συστατικά, τα σάκχαρα στη φύση βρίσκονται σε τρόφιμα μαζί με πρωτεϊνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα τρόφιμα τα θέλουμε στη διατροφή μας, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας και της ευεργετικής τους επίδρασης στην υγεία μας. Ποιά είναι λοιπόν αυτα;
-Τα φρούτα και τα λαχανικά.
-Τα όσπρια.
- Το γάλα, το γιαούρτι και ορισμένα τυριά.
https://www.hri.org.au/latest-news/october-2016/when-not-to-worry-about-...
3.Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργία στο γάλα;
http://mantzorou.gr/el/blog/paidia-me-allergia-sto-gala-pos-antimetopizoyme
4. Μια κοινή διατροφική συνήθεια είναι η κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη. Όμως, η καθημερινή κατανάλωση αυτών των ροφημάτων φαίνεται να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης όχι μόνο διαβήτη, αλλά και προ-διαβήτη!
http://mantzorou.gr/el/blog/sakharodis-diavitis-typoy-2-ena-anapsyktiko-...
5. Ολοένα και περισσότερες μελέτες αναδυκνείουν την σχέση της εντερικής μικροχλωρίδας με την υγεία μας. Αλλαγές στην εντερική μιρκοχλωρίδα φαίνεται να σχετίζονται με τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχεός εντερου.
Βραχάκια σοκολάτας με ρυζογκοφρέτες, cranberries & ξηρούς καρπούς
Βραχάκια σοκολάτας με ρυζογκοφρέτες, cranberries & ξηρούς καρπούς
Μια γευστικότατη & πανεύκολη συνταγή. Οι ρυζογκοφρέτες δίνουν μια διαφορετική υφή στα βραχάκια, ενώ οι ξηροί καρποί τα κανουν τραγανά, και τα cranberries δινουν τη γλυκα τους!
Θα χρειαστείτε:
- 200 γρ σοκολάτα
- 2 ρυζογκοφρέτες (σπασμένες με το χέρι σε πολυ μικρά κομμάτια)
- 50-70 γρ μιξ ξηρών καρπών & cranberries
Δοκιμάστε και βραχάκια λευκής σοκολάτας με αμύγδαλα & cranberries
Εκτέλεση:
1. Λιώσετε τη σοκολατα
2. Ανακατεψτε τις ρυζογκοφρέτες & τους ξηρούς καρπους & τα cranberries
3. Με ένα κουτάλι μεταφέρετε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό χαρτί σχηματίζοντας τα σοκολατακια
4. Αφήστε τα στο ψυγείο να δέσουν
5. Καλη απόλαυση!
Μπορείτε να αλλάξετε τις αναλογίες το μιξ ξηρών καρπών όπως σας αρέσει!
Βρείτε και άλλες συνταγές εδώ!