Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 13-18 Νοέμβρη 2017
1. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από τον καρκίνο είναι ότι "η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί καρκίνο".
Αυτός ο αβάσιμος ισχυρισμός διαδίδεται εδώ και πολλά χρόνια από άτομα που δεν είναι επιστήμονες υγείας, και οφείλεται στην υπεραπλούστευση μιας πολύπλοκης ασθένειας (του καρκίνου), γεγονός που οδηγεί σε σοβαρά σφάλματα. Με λίγα λόγια, προσπαθώντας να απλοποιήσουμε τη νόσο αυτή καταλήγουμε σε άκυρους συλλογισμούς που προκαλούν σύγχυση στο κοινό, αλλά και αρνητικά συναισθήματα σε ασθενείς με καρκίνο!
Η ζάχαρη, λοιπόν, δεν προκαλεί καρκίνο, ούτε ταΐζει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ δεν σημαίνει ότι αν σταματήσει ένας ασθενής να τρώει ελεύθερα σάκχαρα (ή ζάχαρη) ή υδατάνθρακες θα γιατρευτεί, παρά τους ισχυρισμούς ψευδο-επιστημόνων.
Οι πεποιθήσεις αυτές γύρω από τη ζάχαρη, πέρα από το γεγονός ότι είναι δυνητικά επικίνδυνες, δεν συνάδουν με την παθοφυσιολογία της νόσου. Όπως όλα τα κύτταρα του σώματός μας, έτσι και τα καρκινικά κύτταρα (τα οποία πάλι είναι κύτταρα του σώματός μας που αναπτύσσονται ταχέως, παρεκλέινοντας από τις φυσιολογικές κυτταρικές λειτουργίες και τον κυτταρικό έλεγχο) χρειάζονται ενέργεια για να αναπτυχθούν, υπό μορφή γλυκόζης. Έτσι, αναπόφευκτα χρησιμοποιούν ενέργεια, όπως όλα τα κύτταρα, ενώ έχουν αυξημένες ανάγκες ενέργειας.
Η αυξημένη κατανάλωση ελευθέρων σακχάρων (σε γλυκά, ροφήματα και ήδη αρτοζαχαροπλαστικής) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, έναν παράγοντα κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου.
Επομένως, για την πρόληψη της νόσου επικεντρωθείτε στην προσκόλληση στην υγιεινή διατροφή με πληθώρα φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και προϊόντων ολικής άλεσης. Στην περίπτωση νόσου δώστε έμφαση στην διατήρηση μιας καλής κατάστασης θρέψης, ακολουθώντας μια πλήρη διατροφή, η οποία προσφέρει ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Συμβουλευτείτε μόνο τους ειδικούς για τη διατροφή σας, τους διαιτολόγους-διατροφολόγους!
2. Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ήταν την Τρίτη 14/11!
- Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη με κύριο στόχο να αναδειχθεί το δικαίωμά τους να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα και μέλλον. Κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2017 είναι «Κάν΄ το για σένα και για ένα υγιές μέλλον».
- Η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη στη ζωή της γυναίκας, καθίσταται ευκολότερα αισθητή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μία στις δέκα γυναίκες ζει παγκοσμίως με διαβήτη, ενώ μια στις επτά εγκυμοσύνες προέρχονται από γυναίκες με διαβήτη κύησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που γεννούν μεγάλα και υπέρβαρα παιδιά (>4 κιλά), πιθανότατα εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα. Σήμερα, κάθε ασθενής με διαβήτη μπορεί να ρυθμίσει τη ζωή του, όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπείας του, στον τρόπο ζωής που επιθυμεί.
3. Το ελαιόλαδο στην Ελλάδα το έχουμε άφθονο! Και επειδή είναι καλό, το χρησιμοποιούμε για κάθε μαγειρική χρήση και σε μεγάλες ποσότητες!
Όσο καλής ποιότητας και θρεπτικό και αν είναι το ελαιόλαδο, χρειάζεται φειδώ, καθώς περιέχει και πάρα πολλές θερμίδες, όπως όλα τα έλαια! 119 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας!
Λίγο να μας ξεφύγει, και το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου μας εκτοξέυεται στα ύψη!
4. Το φαγητό πέρα από ανάγκη είναι και απόλαυση. Η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία γύρω από διάφορα τρόφιμα και ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, γλουτένη κ.α.) έχουν επιφέρει σε αρκετούς φόβο και εμμονή με το φαγητό.
Η έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης για αρκετές "συμβουλές διατροφής" που διαδίδονται, και η παρερμηνία επιστημονικών δεδομένων είναι δυστυχώς εκτενής. Ως αποτέλεσμα να παρασύρεται το κοινό, και όχι μόνο να μην οδηγείται στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, αλλά να οδηγείται σε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές, οι οποίες ενδέχεται ακόμη να επιφέρουν από διατροφικές ελλείψεις, εως διατροφικές διαταραχές!
Η προσκόλληση σε μια υγιεινή διατροφή δεν έρχεται με αυστηρούς κανόνες και απαγορεύσεις, ενώ δίνεται έμφαση στην απόλαυση του φαγητού!!!
Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο εδώ.
Pancakes με γιαούρτι
Τα pancakes έχουν γίνει εδώ και χρόνια μόδα για brunch. Υπάρχει πληθώρα συνταγών, για όλα τα γούστα, από κλασσικές συνταγές, εως pancakes φούρνου.
Αυτή τη φορά θα δοκιμάσουμε vegetarian pancakes με γιαούρτι & βρώμη, ιδανικά για γλυκά pancakes.
Τι θα χρειαστείτε για 6 μεγάλα pancakes:
- 1/2 φλ. γιαούρτι 2%
- 1/2 φλ. γάλα 1,5% ή φυτικό ρόφημα
- 1 1/3 φλ. βρώμη
- 1 αυγό
- 2 κ.γ. baking powder
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- Ελαιόλαδο για το ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι
Εκτέλεση:
- Τοποθετήστε όλα τα υλικά στο blender και αναμείξτε καλά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Αφήστε το μίγμα για 10 λεπτά, ενώ το αντικολλητικό τηγάνι θερμαίνεται.
- Ρίξτε λιγο ελαιόλαδο, και με ένα μεγάλο κουτάλι ρίξτε το μίγμα στο τηγάνι και ψήστε τα pancakes (αναποδογυρίζουμε τα pancakes, οταν στη μια πλευρά δημιουργηθούν φουσκάλες)
- Σερβίρετε με μέλι, γιαούρτι, τυρί κρέμα, βούτυρο ξηρών καρπών ή ό,τι άλλο έχετε όρεξη!
Διαιτολόγος-διατροφολόγος: Ο μόνος ειδικός πάνω στη διατροφή
Θα πηγαίνατε σε έναν μη-χερουργό για να σας χειρουργήσει; Θα αφήνατε να σας φτιάξει το σπίτι κάποιος που δεν είναι μηχανικός;
Όλοι τρώμε, αλλά δεν ειμαστε όλοι ειδικοί στη διατροφή!!!
Στο διαδίκτυο θα βρούμε πληροφορίες για τα πάντα, αυτό δεν μας κάνει ειδικούς σε κάποιο κλάδο! Και φυσικά δεν σημαίνει οτι αυτό που διαβάσαμε ισχύει! Οποιοσδήποτε που δεν έχει επιστημονικές γνώσεις πάνω σε ένα θέμα μπορεί πλέον να επιρεάζει τη γνώμη και να παραπληφορεί το κοινό, ακόμη και να παριστάνει τον ειδικό, γεγονός που το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο!!!
Το γεγονός οτι τα μοντέλα έχουν ωραίο σώμα δεν σημαίνει ότι έχουν γνώσεις πάνω στην επιστήμη της διατροφής. Το γεγονός ότι κάποιος είναι σεφ και προφανώς μαγειρεύει καλά δεν σημαίνει οτι έχει γνώσεις πάνω στην επιστήμη της διατροφής! Το λέγειν και η εμφάνιση δεν αρκούν για έγκυρη πληροφόρηση!
Και πώς μας επιρρεάζει αυτή η παραπληροφόρηση;
Από την ανάδειξη επικίνδυνων ψευδο-επιστημόνων, μέχρι την αύξηση των περισταστικών διατροφικών διαταραχών και τον αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις η παραπληροφόρηση δεν είναι ακίνδυνη, ενώ πολλές φορές τα άτομα που παρέχουν μη έγκυρες πληροφορίες έχουν και μεγάλο οικονομικό κέρδος!
Και όσον αφορά την απώλεια βάρους, σίογυρα όλοι θέλουμε να χάσουμε γρήγορα βάρος. Όμως, η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι επιθυμητή για αρκετούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης απώλειας μυικής μάζας, την ταχεία μείωση του βασικού μεταβολισμού, τον αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις και ταχεία πρόσληψη βάρους μετά το πέρας της δίαιτας. Μπορεί οι διάφορες παράδοξες, μη επιστημονικά τεκμηριωμένες δίαιτες να έχουν αρχικά αποτέλεσμα, αλλά στο τέλος επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις για το βάρος και την υγεία μας.
Ενημερωθείτε σωστά, μόνο από τους ειδικούς κάθε κλάδου!!!
Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο εδώ.
Βρείτε τους διαιτολόγους-διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ελλάδα εδώ. Μην ντραπείτε να ζητήστε να δείτε το πτυχίο και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του διαιτολόγου που επισκέπτεστε!!!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 5-9 Μαρτίου 2018
1. Precision nutrition, ή αλλιώς η πλήρως εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα με τα γονίδιά μας είναι ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος της διατροφής! Είναι εφικτή στην καθημερινή κλινική πράξη σήμερα;
2. 1-3 Μαρτίου παρακολούθησα το συνέδριο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Ενδιαδέροντα θέματα συζητήθηκαν, ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μέσω μεταβολικής χειρουργικής, και τα νέα φάρμακα που υποβοηθούν την απώλεια βάρους.
Ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης, και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της χρειάζεται διεπιστημονική ομάδα απο ιατρό/ιατρούς και διαιτολόγο!!!
Καθένας με την επιστημονική του κατάρτιση πάνω στην επιστήμη του βοηθά τον ασθενή!!!
3. Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με … ευαισθησία!
Το βιβλίο συνταγών του Ηλία Μαμαλάκη και της καθηγήτριας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Μερόπης Κοντογιάννη είναι πλέον διαθέσιμο σε pdf από το ΕΛΙΓΑΣΤ!!!
Ιδανικό και απαραίτητο για άτομα με νόσο Crohn και εκλώδη κολίτιδα!
4. Σε ορισμένα άτομα συστήνεται η μεταβολική χειρουργική (βαριατρική) ως θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2.
Υποψήφια είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζουν 3ου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ >40 kg/m2), τα άτομα με 2ου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ 35-40 kg/m2) και τα άτομα με 1ου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ 30-35 kg/m2) με αρρύθμιστο διαβήτη.
Η μεταβολική χειρουργική δεν αποτελεί μαγική λύση, χωρίς αντενδείξεις ή πιθανές επιπλοκές, ενώ είναι απαραίτητη και υποχρεωτική η παρακολούθηση των ατόμων από ομάδα ιατρών, διαιτολόγου, και πιθανώς ψυχολόγου!
Διαβάστε αναλυτικά εδώ.
Στο παιδί δεν χορηγήθηκε η δόση ινσουλίνης (απαραίτητη για το διαβήτη τύπου 1, καθώς το σώμα δεν παράγει στη νόσο αυτή), αλλά τα έλαια, με αποτέλεσμα το θάνατο του παιδιού!
Ο "θεραπευτής" που παρίστανε τον ιατρό (όπως κάνουν πολλοί "εναλλακτικοί ιατροί" σφετεριζόμενοι τον όρο ιατρό) κατηγορείται για το θάνατο του 13χρονου.
Προσοχή επιβάλλεται να δίνουμε από ποιόν λαμβάνουμε συμβουλές για την υγεία μας! Πολλές φορές είναι θέμα ζωής-θανάτου!!!