The Key Role of Nutritional Elements on Sport Rehabilitation and the Effects of Nutrients Intake
Papadopoulou, Sousana K., Maria Mantzorou, Foivi Kondyli-Sarika, Ioanna Alexandropoulou, Jannis Papathanasiou, Gavriela Voulgaridou, and Pantelis T. Nikolaidis. 2022. "The Key Role of Nutritional Elements on Sport Rehabilitation and the Effects of Nutrients Intake" Sports 10, no. 6: 84. https://doi.org/10.3390/sports10060084
Adequate nutrition is of utmost importance for athletes, especially during rehabilitation after injury in order to achieve fast healing and return to sports. The aim of this narrative review is to define the proper nutritional elements for athletes to meet their needs and facilitate their fast return to sports after surgery or injury, as well as determine the effects of specific nutrients intake. Studies on antioxidants, which are substances that protect against free radicals, for the injured athlete are few and unclear, yet poly-phenols and especially flavonoids might improve healing and inflammation following an injury. Benefits of vitamin C or E on muscle damage are disputable in relevant studies, while optimal levels of vitamin D and calcium contribute to bone healing. Minerals are also essential for athletes. Other supplements suggested for muscle damage treatment and protein synthesis include leucine, creatine, and hydroxymethylbutyrate. Diets that include high-quality products, rich in micronutrients (like vitamins, minerals, etc.) bio-active compounds and other nutritional elements (like creatine) are suggested, while an individualized nutrition program prescribed by a trained dietitian is important. Further studies are needed to clarify the underlying mechanisms of these nutritional elements, especially regarding injury treatment.
Η επαρκής διατροφή είναι υψίστης σημασίας για τους αθλητές, ειδικά κατά την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό, προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορη επούλωση και επιστροφή στον αθλητισμό. Ο στόχος της παρούσας ανασκόπησης είναι να ορίσει τα κατάλληλα διατροφικά στοιχεία για τους αθλητές ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους και να διευκολύνει τη γρήγορη επιστροφή τους στον αθλητισμό μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό, καθώς και να καθορίσει τις επιπτώσεις της πρόσληψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.
Οι μελέτες για τα αντιοξειδωτικά, που είναι ουσίες που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, για τον τραυματισμένο αθλητή είναι λίγες και ασαφείς, ωστόσο οι πολυφαινόλες και ειδικά τα φλαβονοειδή μπορεί να βελτιώσουν την επούλωση και τη φλεγμονή μετά από τραυματισμό.
Τα οφέλη της βιταμίνης C ή Ε στη μυϊκή βλάβη είναι αμφισβητήσιμα σε σχετικές μελέτες, ενώ τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D και Ασβεστίου συμβάλλουν στην επούλωση των οστών. Τα μέταλλα είναι επίσης απαραίτητα για τους αθλητές.
Άλλα συμπληρώματα που προτείνονται για τη θεραπεία της μυϊκής βλάβης και τη σύνθεση πρωτεϊνών περιλαμβάνουν λευκίνη, κρεατίνη και ΗΜΒ.
Προτείνονται δίαιτες που περιλαμβάνουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, πλούσιες σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως βιταμίνες, μέταλλα κ.λπ.), βιοενεργές ενώσεις και άλλα θρεπτικά στοιχεία (όπως κρεατίνη), ενώ σημαντικό είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που συνταγογραφείται από εκπαιδευμένο διαιτολόγο. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αποσαφήνιση των υποκείμενων μηχανισμών αυτών των θρεπτικών στοιχείων, ειδικά όσον αφορά τη θεραπεία τραυματισμών.
Το άρθρο είναι ελεύθερο προς ανάγνωση στη σελίδα του επιστημονικού περιοδικού εδώ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους συγγραφείς.
Αποτοξίνωση: μύθος ή πραγματικότητα;
Τα περιοδικά αφιερώνουν πολλές σελίδες για τις δίαιτες αποτοξίνωσης, ενώ οι διάσημες δεν σταματούν να μιλούν για τις δίαιτες τέτοιου τύπου που ακολουθούν. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά αποτοξίνωση και τελικά ενδείκνυται για απώλεια βάρους;
Ο όρος «αποτοξίνωση» σημαίνει απαλλαγή από εθισμό. Η αποτοξίνωση είναι ζωτικής σημασίας σε περίπτωση εθισμού και δηλητηρίασης.
Όμως, η κατάχρηση του όρου αυτού τον έχει κάνει συνώνυμο με τη διαδικασία απομάκρυνσης βλαβερών ή τοξικών ουσιών από τον οργανισμό, χρησιμοποιώντας ακριβά συμπληρώματα, υπερ-τρόφιμα, επιθέματα που αλλάζουν χρώμα, και άλλα προϊόντα στα οποία, όμως, δεν ορίζεται τι σημαίνει αποτοξίνωση, από ποιες τοξικές ουσίες απαλλάσσεται ο οργανισμός, ενώ παράλληλα ούτε οι κατασκευαστές δεν μπορούν να υποδείξουν στοιχεία από επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.
Αν και πολυδιαφημισμένες, οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν απομακρύνουν τις «βλαβερές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας», καθώς τη λειτουργία απομάκρυνσης των βλαβερών ουσιών την έχουν αναλάβει οι νεφροί, το ήπαρ, οι πνεύμονες και το δέρμα.
Συνεπώς, εάν τα όργανα είναι υγιή και λειτουργούν πλήρως, τότε ο οργανισμός αποβάλλει κανονικά τα βλαβερά προϊόντα του μεταβολισμού και των φαρμάκων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται η ανάλογη θεραπεία από τον ιατρό. Ιδιαίτερα σε περίπτωση ασθένειας αντενδείκνυται ο αυστηρός αποκλεισμός ομάδων τροφίμων, ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάρρωση και την ενίσχυσή του.
Άτομα που ακολουθούν δίαιτες αποτοξίνωσης ισχυρίζονται σημαντική απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός αναμενόμενο ύστερα από αυστηρό περιορισμό θερμίδων και πολλών ομάδων τροφίμων. Η αντικατάστασή γευμάτων και τροφίμων με σκευάσματα και χυμούς χαμηλής θερμιδικής πυκνότητας μπορούν να οδηγήσουν σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο.
Παράλληλα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και η απώλεια βάρους οφείλεται κυρίως σε απώλεια υγρών. Βέβαια, τα κιλά επανέρχονται μετά το πέρας της δίαιτας, λόγω της επιστροφής στις παλιές διατροφικές συνήθειες, και την επαναπρόσληψη των υγρών.
Υπάρχουν όμως κάποια θετικά στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε από τέτοιου είδους δίαιτες και να τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, όπως η σωστή χρήση του αλκοόλ, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μείωση κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Όσον αφορά το αλκοόλ, συστήνεται η κατανάλωση έως 1 ποτό για τις γυναίκες και έως 2 ποτά για τους άνδρες ημερησίως.
Επίσης, πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα τροφοδοτούν τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες.
Είναι προτιμότερο να φάτε παρά να πιείτε σε χυμό τα φρούτα, ώστε να καταναλώσετε και τις φυτικές ίνες τους. Τέλος, συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνεπώς είναι θεμιτή η μέτρια κατανάλωσή τους, όχι πάνω από 500 γραμμάρια την εβδομάδα.
Δυστυχώς πίσω από τη βιομηχανία της «αποτοξίνωσης» κρύβονται καλά οργανωμένες στρατηγικές μάρκετινγκ που με ευκολία χειρίζονται και εκμεταλλεύονται την άγνοια του κοινού προς όφελός τους. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με μια πλήρη διατροφή, όπως για παράδειγμα η Μεσογειακή Δίαιτα, που παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός, σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί επιφέρει την ευεξία και την υγεία.
Τι θα φας όταν δεν θες να μαγειρέψεις; Μια σούπερ σαλάτα!
Τι θα φας όταν δεν θες να μαγειρέψεις;
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, ο κόπος του μαγειρέματος και η ζέστη από το φούρνο λειτουργούν αποτρεπτικά, όμως το σώμα χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά!
Οι σαλάτες μπορουν εύκολα να γίνουν πληρη γεύματα, χωρίς να χρειαστεί να μαγειρέψουμε!
Ένα πλήρες γεύμα αποτελείται από λαχανικά, πρωτεΐνη και άμυλο!
Στην παραπάνω πολύ απλή αλλά θρεπτικότατη σαλάτα η ντομάτα και το αγγούρι συνοδεύουν έτοιμα βρασμένα ρεβύθια που έχουν αναμειχθεί με μπαχαρικά, παξιμαδακια ολικής αλέσεως και 1 αυγό για έξτρα πρωτεΐνη, και φυσικά εξαιρετικά παρθενο ελαιόλαδο για "καλά" λιπαρά!
Η υγιεινή διατροφή είναι γευστική, χρωματιστή, θρεπτική και χορταστική!
Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά
Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες, κυρίως βρέφη και παιδιά. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά είναι συχνότερες απ’ ό,τι παλαιότερα. Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε ένα συστατικό της τροφής μας, συνήθως κάποια πρωτεΐνη, την οποία το σώμα μας θεωρεί επικίνδυνη.
Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά και να είναι από ήπια (πχ. φαγούρα) ως θανατηφόρα.
Πρέπει να διαχωρίσουμε τις τροφικές δυσανεξίες, οι οποίες προκαλούνται λόγω ανικανότητας του οργανισμού μας να χωνέψει κάποιο συστατικό της τροφής (πχ. λακτόζη του γάλακτος), προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνος στην κοιλιά ή/και διάρροια.
Υπάρχουν πάνω από 170 γνωστά αλλεργιογόνα τρόφιμα, όμως οκτώ από αυτά προκαλούν το 90% των τροφικών αλλεργιών. Αυτά είναι το γάλα, τα αβγά, τα φιστίκια, οι καρποί με κέλυφος (πχ. κάσιους, καρύδια), το ψάρι, τα οστρακοειδή, η σόγια και το σιτάρι.
Αν και οι αλλεργίες στο γάλα, τα αβγά και τη σόγια είναι παροδικές στα παιδιά, οι τροφικές αλλεργίες στα φιστίκια και στους καρπούς, στα ψάρια και στα οστρακόδερμα μένουν για όλη τη ζωή.
Πώς θα προστατέψτε τα παιδιά με αλλεργίες από τις αλλεργικές αντιδράσεις; Άτομα που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα στα οποία έχουν αλλεργία καθώς και τα τρόφιμα στα οποία αυτά περιέχονται ή ενδέχεται να περιέχονται, λόγω επιμόλυνσης από σκεύη μαγειρικής και γραμμές παραγωγής σε εργοστάσια τροφίμων.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει:
1. Να γνωρίζετε τα τρόφιμα που περιέχουν ή ενδέχεται να περιέχουν το αλλεργιογόνο.
2. Να διαβάζετε με προσοχή τις ετικέτες τροφίμων που θέλετε να αγοράσετε. Στις ετικέτες πρέπει να αναγράφονται τα κοινά αλλεργιογόνα με έντονα γράμματα. Εάν η ετικέτα αναγράφει ότι ενδέχεται να περιέχεται κάποιο αλλεργιογόνο, είναι καλύτερο να ψάξετε για κάποιο άλλο τρόφιμο, καθώς και η παραμικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
3. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή κατά το μαγείρεμα με αλλεργιογόνα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε καθαρά σκεύη κοπής και μαγειρικής για τα τρόφιμα που θα καταναλώσει το άτομο με αλλεργία.
4. Γνωστοποιήστε την ευαισθησία του παιδιού στα άτομα που ετοιμάζουν το φαγητό τους, είτε πρόκειται για κάποιο συγγενικό πρόσωπο είτε για το μάγειρα όταν τρώτε εκτός σπιτιού.
5. Να έχετε μαζί σας κάποιο φαγητό ειδικά για το παιδί σας σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα τρόφιμα χωρίς το αλλεργιογόνο.
6. Ενημερώστε συγγενείς, φίλους, άλλους γονείς και φυσικά τους δασκάλους για τις τροφικές αλλεργίες του παιδιού σας καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει αλλεργική αντίδραση.
7. Στα παιδικά πάρτι και τα δείπνα προσφέρονται πληθώρα τροφίμων που ενδέχεται να περιέχουν ή να έχουν επιμολυνθεί με το αλλεργιογόνο. Ενημερώστε την οικοδέσποινα και ρωτήστε για τον τρόπο παρασκευής και τα συστατικά των επικίνδυνων τροφών. Μπορείτε να προσφερθείτε να μαγειρέψετε κάποιο φαγητό που δεν περιέχει το αλλεργιογόνο.
8. Ενημερώστε το παιδί σας για την τροφική του αλλεργία, μιλήστε του για τα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνει και ζητήστε του να μη δέχεται φαγητό από άλλα παιδιά που ενδέχεται να περιέχει το αλλεργιογόνο.
Εάν πιστεύετε ότι παιδί σας πάσχει από κάποια αλλεργία, επισκεφτείτε το γιατρό και τον αλλεργιολόγο σας. Να μην προχωρήσετε σε διατροφικούς περιορισμούς πριν τη διάγνωση από το γιατρό.
Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής είναι κλειδί στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών με αλλεργίες. Γι’ αυτό η αντικατάσταση των απαγορευμένων τροφίμων με άλλα εξίσου θρεπτικά τρόφιμα κρίνεται απαραίτητη.