Πώς θα σταματήσει το παιδί να τρώει συνεχώς γλυκά;
Σε όλους μας αρέσουν τα γλυκά. Είμαστε γενετικά προδιαθετημένοι να μας αρέσει η γλυκιά γεύση. Όμως, η υπερκατανάλωση γλυκών (πχ. σοκολάτα, κρουασάν, μπισκότα) δεν συνάδει με ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, ενώ συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους στα παιδιά, τη χαμηλή ποιότητα διατροφής και την τερηδόνα.
Πολλές φορές ακούμε τη φράση “παιδί είναι, να μην φάει το γλυκό του;” ή “να φάει το παιδί γλυκό τώρα που μπορεί, γιατί μετα…”, προωθώντας έτσι την υπερκατανάλωση γλυκισμάτων και την δικαιολόγησή της, λόγω ηλικίας. Όμως, η στάση αυτή επηρεάζει την επιθυμητή διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση του βάρους.
Σε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται, εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος, όπως διαγνωσμένη αλλεργία ή κοιλιοκάκη. Έτσι, τα γλυκά και τα σνακ που είναι πλούσια σε σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι δεν απαγορεύονται, αλλά καταναλώνονται λιγότερο συχνά σε μικρές ποσότητες, όπως για παράδειγμα 1 μερίδα γλυκό, 1 φορά την εβδομάδα. Η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να επιφέρει ενοχές στο παιδί, ούτε να δαιμονοποιείται η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.
Η πρόσβαση σε γλυκά και σνακ είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Όταν το παιδί γνωρίζει ότι υπάρχει γλυκό στο σπίτι θα το αναζητήσει, ενώ συνιθισμένο στο να του παρέχονται γλυκά και σνακ όποτε θελήσει, δυσχαιρένουν την προσπάθεια της οικογένειας για μείωση κατανάλωσης των τροφίμων αυτών. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει πληθώρα γλυκών στο σπίτι, ειδικά σε έυκολα προσβάσιμο σημείο, ενώ αντιθέτως συστήνεται να υπάρχει ποικιλία φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων σε εμφανές, προσβάσιμο σημείο, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να βρει εύκολα μη επεξεργασμένα προϊόντα για σνακ.
Απαιτεί υπομονή και επιμονή να μην ενδώσει ο γονέας και να δώσει στο παιδί το γλυκό που αναζητά. Έχοντας συνηθίσει στο να παίρνει ό,τι ζητήσει το παιδί θα επιμείνει αρκετά, αλλά είναι προτιμότερο αντί για γλυκό να προταθεί η επιλογή του φρούτου ή του γιαουρτιού ή ενός άλλου υγιεινού σνακ. Η ξαφνική μείωση της κατανάλωσης γλυκών δεν είναι εφικτή, αλλά αν σταδιακά μειωθεί μπορεί να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η νέα συνήθεια της κατανάλωσης γλυκού μια φορά την εβδομάδα.
Πολλές φορές, συνδυάζουμε τα συναισθήματά μας με την κατανάλωση φαγητού, και τα γλυκά ως επιβράβευση είναι μέρος αυτής της πρακτικής. Όταν το παιδί βελτιώνει τις διατροφικές του συνήθειες ή τα πηγαίνει πολύ καλά στο σχολείο είναι καλό να επιβραβευθεί, αλλά όχι με τρόφιμα. Ούτε η επιβράβευση, ούτε η τιμωρία πρέπει να εμπεριέχει τρόφιμα. Αντί για χρήματα για σνακ ή σοκολάτα, η επιβράβευση μπορεί να είναι περισσότερη ώρα παιχνίδι ή μια βόλτα ή ένα βιβλίο!
Ενώ η υγεία είναι ο λόγος για πιο υγιεινή διατροφή, στα παιδιά δεν αποτελεί κίνητρο! Επομένως, η φράση “είναι καλό για σένα” ή “είναι για την υγεία σου” δεν έχουν μεγάλο νόημα στα παιδιά. Αντίθετα, τα παιδιά νοιάζονται για το παιχνίδι, να μπορούν να τρέχουν εύκολα, να παίζουν καλύτερα στα παιχνίδια, και να μεγαλώσουν γρήγορα. Αυτές οι επιθυμίες τους συνδέονται με τη διατροφή. Στην περίπτωση που δεν ακολουθούν ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, με θρεπτικό φαγητό πώς θα έχουν δύναμη και αντοχή για τα παιχνίδια και τα αθλήματα; Πώς θα ενδυναμώσουν το σώμα και τα οστά τους; Εάν μάθουν πώς η υγιεινή διατροφή θα επηρεάσει θετικά την καθημερινότητά τους, θα έχουν ένα κίνητρο να την ακολουθήσουν!
Τέλος, οι γονείς ακι η οικογένεια είναι πρότυπο για τα παιδιά. Εαν ο γονέας ή τα αδέρφια δεν καταναλώνουν ψάρι ή φρούτα και λαχανικά, γιατί να καταναλώσει το παιδί; Όταν στόχος είναι η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού είναι δυνατόν να υπάρχουν στο περιβάλλον άτομα που πράττουν τα αντίθετα; Η βελτίωση των συνηθειών, λοιπόν, πρέπει να περιλαμβάνει και το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον!
Ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, ακόμη και τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ, αλλά καταναλώνονται σπάνια. Τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, και τα κράκερ με τυρί αποτελούν μερικές ιδέες για υγιεινά σνακ, ενώ με τη μείωση της κατανάλωσης γλυκών και έτοιμων σνακ επανεκπαιδευόμαστε στο να γευόμαστε και να απολαμβάνουμε την γλυκιά γεύση που έχουν τα φρούτα και άλλα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Θέλει υπομονή, και επιμονή για τη σταδιακή μείωση της κατανάλωσης γλυκών, αλλά είναι εφικτή!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 9-13 Ιουλίου 2018
1. Αν πριν λίγα χρόνια ακούγαμε για ενεργό άνθρακα στο φαγητό θα γελούσαμε. Σήμερα είναι στη μόδα.
Είναι όμως τοσο καλό; Πρέπει να προτιμήσουμε τέτοια προϊόντα;
Όχι! Και το άρθρο του The Conversation μας αναλύει 4 λόγους γιατί να τα αποφύγουμε!
1. Ο ενεργός άνθρακας θα προσδεθεί όχι μόνο στις τοξικές ουσίες, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, και δεν θα επιτρέψει την απορρόφησή τους.
2. Ο ενεργός άνθρακας θα προσδεθεί και σε φάρμακα, επομένως δεν θα μπορούν να δράσουν.
3. Ο ενεργός άνθρακας θα προσδεθεί σε ο,τι ουσία υπάρχει στον εντερικό αυλό τη στιγμή που τον καταναλώνουμε. Δεν θα μας αποτοξινώσει από το "τοξικό" φαγητό ή το αλκοόλ που φάγαμε ή ήπιαμε χτες.
4.Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να προκαλέσει ναυτία, δυσκοιλιότητα και μέλαινες κενώσεις (μαύρα κόπρανα).
Δεν υπάρχει κανενας λόγος να προτιμήσουμε προϊόντα ή χάπια ενεργού άνθρακα, εαν δεν συνταγογραφηθούν από ιατρό μετά από δηλητηρίαση ή υπερδοσολογία φαρμάκων.
Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας αποτοξινώνεται μόνο του, χάρη στο ήπαρ και τους νεφρούς, και το κάνει καλά, αλλιώς δεν θα ζούσαμε τώρα!!!
2.Κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους ενέχει και το άγχος του ρυθμού της απώλειας.
Με διάφορες εταιρείες, περιοδικά και ιστοσελίδες να διαφημίζουν και να υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους «χωρίς κόπο» αναμένουμε πολλές φορές ότι είναι φυσιολογικό να χάσει κανείς και 10 κιλά το μήνα!
Ποιός είναι, όμως, ο επιθυμητός ρυθμός απώλειας; Βρείτε την απάντηση εδώ.
3.Το βάρος μας εύκολα το μετράμε! Τη σύσταση του σώματός μας, όμως, η ζυγαριά δεν μπορεί να μας τη δείξει!
Για το λόγο αυτό έχουμε την ανάλυση σύσταση σώματος!
Στο διαιτολογικό γραφείο η μέτρηση γίνεται με τον πλέον σύγχρονο πολυσυχνοτικό αναλυτή σύστασης σώματος με τμηματική ανάλυση Tanita MC-980, τον οποίο χρησιμοποιούν αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και κλινικές, ανά τον κόσμο. Πρόκειται για τον πρώτο λιπομετρητή με 6 συχνότητες στον κόσμο που παρέχει την ύψιστη ανάλυση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών σε ενήλικες και παιδιά!
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
4. Όταν χρειαζόμαστε βοήθεια, πηγαίνουμε στον ειδικό! Γιατί δεν το κάνουμε αυτό και με τη διατροφή μας;
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ο μοναδικός ειδικός πάνω στη διατροφή, με τουλάχιστον 4 έτη εκπαίδευσης στην επιστήμη διαιτολογίας-διατροφής, και εκατοντάδες ώρες πρακτικής άσκησης για την απόκτηση του πτυχίου και της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος!
Πολλές φορές θα ακούσουμε τις "συμβουλές" των φίλων, συγγενών, πωλητών, διασήμων και άλλων ατόμων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας!!!
Εμπιστευτείτε μόνο τους διαιτολόγους-διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς ανά την επικράτεια υπάρχουν άτομα που παριστάνουν τους διαιτολόγους, και πολλές φορές διατηρούν διαιτολογικά γραφεία!!!
5. Το καλοκαίρι θέλουμε δροσιστικές, εύκολες και γρήγορες επιλογές για τα γεύματά μας.
Από το πρωινό έως το βραδινό υπάρχει ποικιλία πιάτων που μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε.
Βρείτε δροστικές ιδέες γευμάτων εδώ!
6. Τα τεστ δυσανεξίας και βιοσυντονισμού, παρόλο που δεν έχουν απολύτως καμία επιστημονική τεκμηρίωση και η χρήση τους έχει καταδικαστεί από το Υπουργείο Υγείας μέσω δύο σχετικών ΦΕΚ συνεχίζουν να γίνονται, και ανυποψίαστοι πολίτες να εξαπατώνται!!!
Σύφμωνα με τον Πανελληνίο Συλλόγο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων "κανένα εμπορικό τεστ που κυκλοφορεί στην αγορά (τεστ δυσανεξίας, αλλεργίας, DNA, γενετική ανάλυση τροφιμών ή οποιοδήποτε άλλο) δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ελάττωση του σωματικού βάρους.”
Ενημερωθείτε εδώ για τα τεστ αυτά και μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου για οποιαδήποτε σχετική απορία!
Διατροφή και πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Τα καρδιαγγειακά, τα νοσήματα της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτων στον κόσμο και τη πιο συχνή αιτία θανάτου σε διαβητικούς ασθενείς.
Οι παράγοντες κινδύνου είναι τροποποιήσιμοι και μη τροποποιήσιμοι. Στην πλειοψηφία τους τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν αίτια που μπορούν να αποφευχθούν και να θεραπευτούν, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, υπέρβαρο και παχυσαρκία, κάπνισμα, καθιστική ζωή και σακχαρώδης διαβήτης. Στους μη τροποποιήσιμους παράγοντες συγκαταλέγονται η ηλικία, το φύλο (οι άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τις προεμμηνοεπαυσιακές γυναίκες) και το οικογενειακό ιστορικό.
Ο American Heart Association, καθώς και άλλοι σύλλογοι έχουν εκδώσει οδηγίες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στόχος είναι το υγιές λιπιδαιμικό προφίλ, τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης αίματος.
Η διατροφή παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου. Αναλυτικά, για μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων:
1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, με Δείκτη Μάζας Σώματος στα φυσιολογικά όρια 18.5- 24.9 kg/m2, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης και το λιπιδαιμικό προφίλ.
2. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Μάλιστα, η Μεσογειακή Διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
- Καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ιδιαίτερα αυτά με έντονα χρώματα (όπως σπανάκι, καρρότα, μύρτιλα), καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς να είναι ενεργειακά πυκνά. Δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά είναι προστατευτικές, ιδιαίτερα, όταν τα φρούτα αντικαθιστούν γλυκά και άλλα σνακ.
- Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (όπως όσπρια) που βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.
- Καταναλώστε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
- Μειώστε την κατανάλωση των τρανς και κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι ζωικά προϊόντα, όπως κρεατικά και γαλακτοκομικά, πηγές τρανς λιπαρών είναι τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη, που χρησιμοποιούνται σε έτοιμα τηγανητά και γλυκά προϊόντα. Κύριες πηγές χοληστερόλης είναι ζωικά προϊόντα, όπως αυγά, γαλακτοκομικά και κρεατικά. Τα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζονται άμεσα από την ποσότητα χοληστερόλης της διατροφής, αλλά σε κάποιους ανθρώπους μια δίαιτα πλούσια σε χοληστερόλη επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος, με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, άπαχο κρέας και αποφύγετε τα υδρογονωμένα λίπη.
- Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού σε φαγητό και σαλάτες, καθώς μπορεί να συμβάλει στην υπέρταση.
3. Εάν καταναλώνετε αλκοόλ μειώστε την ποσότητα σε 1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες την ημέρα.
4. Άσκηθείτε. Η άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και βοηθάει στην απώλεια και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Η έρευνα συνδέει τη διατροφή με τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η τροποποίηση της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου και να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας γενικότερα.
Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ
O σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια, ποικίλης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία και διαταραχές στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, εξαιτίας διαταραγμένης παραγωγής ινσουλίνης ή δράσης της ή συνδυασμού τους.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης χαρακτηρίζεται από διαταραγμένη έκκριση και δράση ινσουλίνης, είναι συχνότερος σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή έχουν αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος, ενώ υπάρχει ισχυρή γενετική προδιάθεση, εκτός της επίδρασης του περιβάλλοντος (παχυσαρκία, καθιστική ζωή, μη ισορροπημένη διατροφή).
Οι επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία επεκτείνονται στα αγγεία προκαλώντας ασθένειες όπως καρδιαγγειακά, νευροπάθειες και νεφροπάθειες, μειώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου εντός φυσιολογικών ορίων είναι το κλειδί για την βελτίωση της πορείας της ασθένειας.
Η θεραπεία στον διαβήτη τύπου ΙΙ αποτελείται από αλλαγές στη διατροφή, αντιδιαβητικά φάρμακα και ενδεχομένως ινσουλίνη σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας.
Η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία. Μάλιστα, πολλές φορές η διατροφική παρέμβαση μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που χρειάζεται, ενώ γενικά βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο με μικρότερη δόση αντιδιαβητικών φαρμάκων ή/και ινσουλίνης.
Η διαχείριση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους είναι σημαντική στον γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ παράλληλα μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η τακτική αερόβια άσκηση εκτός από την ευεργετική δράση στα επίπεδα γλυκόζης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.
Συγκεκριμένες οδηγίες για τη σύσταση της διατροφής δεν υπάρχουν, αλλά ο Βρετανικός οργανισμός Diabetes UK προτείνει την καταμέτρηση υδατανθράκων (εκπαίδευση για την καταμέτρηση γίνεται από διαιτολόγους και ενδοκρινολόγους), κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως όσπρια, πολύσπορο ψωμί, λαχανικά, κάποια φρούτα), και πολλές φυτικές ίνες.
Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με γλυκαντικές ουσίες, όμως νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών με αντίσταση στη γλυκόζη.
Λόγω του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση λίπους.
Η πρόσληψη κορεσμένου λίπους και τρανς λιπαρών (παραδείγματα πηγών: βούτυρο, σφολιατοειδή, μπισκότα) πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, με αντικατάστασή τους από ακόρεστο λίπος, κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε πληθώρα στο ελαιόλαδο.
Επιπλέον, η κατανάλωση προϊόντων με στανόλες και στερόλες βοηθούν στα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ συνιστάται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, πλούσια σε ω-3 λιπαρά, όπως ο σολομός και ο τόνος τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής και η χαμηλή κατανάλωση αλατιού έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Τέλος, το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, όχι πάνω από ένα ποτό για γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
Εν κατακλείδι ένα υγιές πρότυπο διατροφής με άσκηση μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση, ακόμα και την θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ. Φυσικά, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.
Η τακτική αερόβια άσκηση, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και υγιεινή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ.