Πάμε στο διαιτολόγο μόνο για να χάσουμε βάρος;
Έχουμε συνδυάσει την επίσκεψη στο διαιτολόγο κυρίως με την απώλεια βάρους.
Όμως, το πεδίο του διαιτολόγου-διατροφολόγου δεν περιορίζεται μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά έχει εκπαιδευτεί πάνω στην διαιτητική θεραπεία/αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο μέλος στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών σε συνεργασία με ιατρούς και ψυχολόγους.
Δηλαδή, πέρα από την απώλεια βάρους ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει και στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Πρόσληψη ή διατήρηση σωματικού βάρους
- Βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της υγιούς σχέσης με το φαγητό, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους
- Εκπαίδευση πάνω στην επίτευξη και τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους
- Διαιτητική διαχείρηση χρόνιων ασθενειών, όπως για παράδειγμα σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, νεφροπάθεια και καρκίνος
- Εκπαίδευση πάνω στη διαχείρηση τροφικών αλλεργιών
- Διαιτητική αντιμετώπιση ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος, όπως κοιλιοκάκη (με διατροφή χωρίς γλουτένη), νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Εκπαίδευση και διαιτητική υποστήριξη ατόμων που θα κάνουν ή έχουν κάνει εγχειρίσεις βαριατρικής
- Συμβουλευτική πάνω στην διατροφή των ατόμων όλων των ηλικιών, από την έναρξη των στερεών τροφών σε βρέφη, έως και τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης θρέψης σε άτομα τρίτης ηλικίας
Βλέπουμε λοιπόν, ότι ο διαιτολόγος-διατροφολόγος δεν είναι "αδυνατιστής", αλλά είναι ο ειδικός πάνω σε θέματα διατροφής στην υγεία και την ασθένεια, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών.
Η υγιεινή διατροφή που δεν στερεί από το άτομο την απόλαυση του φαγητού αποτελεί στόχο κάθε προγράμματος διατροφής. Η υγιεινή διατροφή (πχ. Μεσογειακή Διατροφή) είναι σύμμαχος στην πρόληψη ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η εφαρμογή των διατροφικών συστάσεων μεγάλων οργανισμών είναι απαραίτητη για τη διαιτητική διαχείριση ασθενειών και συμπτωμάτων (πχ. διατροφή στη νεφροπάθεια, ή τροποποίηση της διατροφής στη μειωμένη όρεξη).
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πηγή πληροφόρησής μας γύρω από τη διατροφή. Δυστυχώς, πολλά είναι τα περιστατικά όπου βλέπουμε μη διαιτολόγους-διατροφολόγους ή και μη επιστήμονες υγείας να ενστερνίζονται τους τίτλους των διαιτολόγων-διατροφολόγων και των ιατρών και να δίνουν συμβουλές πάνω στην διατροφή ή στην θεραπεία ασθενειών (πχ. καρκίνου) που δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και είναι δυνητικά επικίνδυνες.
Όταν επισκέπτεστε έναν διαιτολόγο βεβαιωθείτε για τις σπουδές, και την άδεια ασκήσεων επαγγέλματος του, ή δείτε τη λίστα των κατόχων άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του διαιτολόγου από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα έχουν όσοι έχουν πτυχίο από ΑΕΙ (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), ΤΕΙ, και κολλέγια ή έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και έχουν λάβει αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Εξ' αποστάσεως διαιτολογικές συνεδρίες
Έχετε σκεφτεί τις εξ’ αποστάσεως (online) συνεδρίες με διαιτολόγο-διατροφολόγο;
Οι εξ’ αποστάσεως διαιτολογικές συνεδρίες αποτελούν μια λύση για όσους δεν έχουν χρόνο ή δυσκολεύουνται να παρευρεθούν στις δια ζώσης διαιτολογικές συνεδρίες.
Ειδικά στην εποχή της πανδημίας του COVID-19 όπου η μείωση των μετακινήσεων αποτελεί μέτρο πρόληψης και μείωσης της εξάπλωσης της ίωσης, οι εξ’ αποστάσεως συνεδρίες είναι μια καλή λύση, ώστε ούτε να χάνετε τα ραντεβού σας, ούτε να μένετε πίσω στους στόχους σας.
Οι εξ’ αποστάσεως συνεδρίες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις δια ζώσης συνεδρίες, ενώ παρέχονται για την Ελλάδα και το εξωτερικό!
Είναι κατάλληλες για όλους και μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά ή μέσω Skype, ακόμη και μέσω των εφαρμογών των social media.
Ενημερωθείτε στο 2251103358, στα social media (facebook & instagram) και μέσω email στο info@mantzorou.gr
Courgette & carrot loaf
Courgette & carrot loaf
Ένας εξαιρετικός τρόπος να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών στη μέρα μας είναι τα προσθέσουμε σε συνταγές, όπως αυτή εδω, όπου στο κέικ έχουμε προσθέσει καρότο και κολοκύθι!
Για ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες έχουμε χρησιμιποιήσει αλεύρι ολικής άλεσης!
Υλικά:
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο και στραγγισμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 αυγά
- 80 ml ελαιόλαδο
- 80 γρ μέλι
- 100 ml γάλα ή φυτικό ρόφημα
- 250 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1/2 κγ αλάτι
- 1 κγ baking powder
- 1/2 κγ σόδα
- κανέλα
- 1 βανιλίνη
Εκτέλεση:
1. Τρίψτε το κολοκυθάκι και με μια πετσέτα στραγγίξτε τα υγρά. Τρίψτε το καρότο και αναμείξτε με το κολοκυθάκι.
2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αυγά, το μέλι & το λαδι και το γάλα
3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα και τη βανίλια
4. Αναμείξτε καλά τα στερεά και υγρά υλικά και προσθέστε τα λαχανικά.
5. Ψήστε για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Καλη απόλαυση!
Τραχανότο με μανιτάρια
Τραχανότο με μανιτάρια: μια διαφορετική συνταγή με τρχανό!
Ενώ συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον τρχανό για σούπα ο γλυκός τραχανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συνταγές, αντικαθιστώνας το ρύζι και τη μανέστρα. Έτσι, επιλέγουμε τοπικά προϊόντα και δίνουμε μια νέα υφή και γέυση στο πιάτο μας!
Τι θα χρειαστείτε:
- 120 γρ. τραχανό γλυκό σταρένιο
- Ελαιόλαδο
- Φρέσκο κρεμμύδι
- 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
- 200 ml νερό
- 1 ζωμό λαχανικών
- 20 ml λευκό κρασί
- 30 γρ. παρμεζάνα
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι. Σε ένα γουόκ/ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
2. Κόβουμε τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε με τον τραχανό στο γουόκ/τηγάνι να σοταριστούν για λίγο.
3. Ανακατέυουμε το νερό με το ζωμό λαχανικών και αφού σβήσουμε τον τραχανά με λευκό κρασί, βάζουμε σταδιακά το ζωμό ανακατεύοντας καλά.
4. Προσθέτουμε την παρμεζάνα για να δέσει το φαγητό.
5. Σερβίρουμε σκέτο ή προσθέτουμε από πάνω το κατίκι Δομοκού ή γιαούρτι.