Πώς θα αποτοξινωθούμε;
Και ποιος δεν έχει ακουσει για τη "θαυματουργή" αποτοξίνωση που κάνει καλό στην υγεία, στο βάρος και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενός προγραμματος διατροφής για απώλεια βάρους!
Ουσιαστικά, περιμένουμε ένα συμπλήρωμα, ένα ρόφημα ή κάποια τρόφιμα, μέσα σε λίγες μέρες από τα χρόνια ζωής μας να καθαρίσουν το σώμα μας απο τοξικές & αχρηστες ουσιες!
Σας εχω νέα!
Δεν χρειάζεστε κανένα συμπλήρωμα detox ουτε ρόφημα ουτε δίαιτα για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας! Το σώμα μας, ώντας πολυ καλα φτιαγμένο να επιβιώνει, αποτοξινώνεται μόνο του (ακόμα και αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο) μέσω του ήπατος & των νεφρών, και με τη βοήθεια των πνευμόνων, του δέρματος & του γαστρεντερικού συστήματος!
Αποτοξίνωση: μύθος ή πραγματικότητα;
Μάλιστα, η αποτοξινωση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σωματικό βάρος & την απώλεια βαρους!!!
Και τι γίνεται όταν δεν μπορεί να αποτοξινωθει το σώμα μας; Πάμε στο νοσοκομείο γιατί δεν θα είμαστε ζωντανοί για πολυ!
Και αν αναρωτιέστε πώς θα κάνουμε το σώμα μας να αποτοξινωνεται καλυτερα, η απάντηση είναι αρκετά απλή: ακολουθώντας μια πληρη ισσοροπημενη διατροφή που δίνει στο σωμα όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά!!!
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 5- 11 Δεκέμβρη σε τίτλους
1. Η υπερκατανάλωση ορισμένων κορεσμένων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο σκληρό τυρί, το ολόπαχο γάλα, το βούτυρο και τη σοκολάτα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου! Συστήνεται η κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών να μην ξεπερνά το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. http://www.medicalnewstoday.com/articles/314339.php
2. Πείραμα έδειξε ότι διατροφή 10 ημερών με junk food αρκούν για να αλλάξει η μικροχλωρίδα του εντέρου, με απώλεια των βακτηρίων που προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες! http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/11595559/Junk-food-kills-bacteri...
3. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Lesley Regan, της νέας προέδρου του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Αναφέρεται στην σχέση του υγιούς βάρους και της ευκολότερης εγκυμοσύνης. https://www.theguardian.com/society/2016/dec/06/pregnancy-childbirth-obe...
4. Άσκηση με ρακέτες φαίνεται να είναι πιο ευεργετική για τη μακροζωία! http://www.medicalnewstoday.com/articles/314420.php
5. Πόση ζάχαρη κρύβεται σε γλυκά από αλυσίδες καφέ; Το κέικ καρότου (carrot cake) του Starbucks είναι από τα πιο γευστικά κέικ της αλυσίδας, αλλά περιέχει 15 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη! http://www.dailymail.co.uk/news/article-4003664/Cake-coffee-shops-shown-...
6. Δείτε την ημερίδα για την αξία της διάγνωσης και παρέμβασης σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ https://www.facebook.com/mantzoroumaria/?ref=aymt_homepage_panel
7. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στη γέννηση φαίνεται να έχουν 47% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Σκλήρυνση κατά πλάκας, σε σχέση με τα άτομα που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης. http://www.medicalnewstoday.com/articles/314462.php
Να φάω ξηρούς καρπούς;
Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές. Αν και η περιεκτικόκτητα σε θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών διαφέρουν ανά καρπό περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα “καλά” λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και δραστικές ουσίες, όπως φυτοχημικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση! Στο θρεπτικό προφίλ των ξηρών καρπών οφείλεται η σχέση της τακτικής κατανάλωσης των ξηρών καρπών με την πρόληψη καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα μειωμένα επίπεδα LDL “κακής” χοληστερόλης και ολικής χοληστερόλης, ενώ όταν καταναλώνονται με μέτρο δεν οδηγούν σε αύξηση του βάρους!
Οι ξηροί καρποί αποτελούν ιδανικό σνακ, σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο, αλλά μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, στα δημητριακά, στο χυλό βρώμης (porridge), se smoothies, κέικ και σπιτικές μπάρες δημητριακών. Επίσης, στο εμπόριο θα βρείτε φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο και άλλα βούτυρα ξηρών καρπών, ενώ μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας! Δώστε προσοχή στα συστατικά και επιλέξτε το προϊόν που περιέχει μόνο τον ξηρό καρπό (100% φυστίκια).
Μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών οι ξηροί καρποί αποτελούν και πηγές μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, φωσφόρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου και ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολενικού οξέος - ALA), θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το σώμα μας.
Από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα τα βρίσκουμε κυρίως στα λιπαρά ψάρια, και πολλοί είναι εκείνοι που δεν τρώνε συχνά ψάρια, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή πρόσληψη των απαραίτητων αυτών λιπαρών. Με καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπροούμε, λοιπόν, να αυξήσουμε την πρόσληψη α-λινολενικού οξέος.
Οι ξηροί καρποί με τη μεγαλύτερη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων (ALA) ανά 100 γρ είναι οι σπόροι chia, ο λιναρόσπροος, οι σπόροι κάνναβης, τα καρύδια, οι κολοκυθόσποροι, και φυστίκια τύπου Αιγίνης.
Τους ξηρούς καρπούς και τα μίγματα αυτών μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως σνακ ή να το προσθέσουμε σε συνταγές, όπως:
- Chia seed pudding που γίνεται πανεύκολα, και γρήγορα
- ως συστατικά σε δικό μας μίγμα για μούσλι
- πάνω από τον χυλό βρώμης ή μαζί με τα δημητριακά μας
- ως συστατικό σε σπιτικό πολύσπορο ψωμί, σπιτικά κράκερ, μπισκότα και κέικ
- πάνω από το ταχίνι με μέλι ή το φυστικο- και αμυγδαλο- βούτυρο
- ως έχουν σαν σνακ φτιάχνοντας το δικό μας mix ξηρών καρπών, σπόρων και αποξηραμένων φρούτων
Οι ξηροί καρποί είναι μέρος και της Μεσογειακής Διατροφής, και αποτελούν ιδανικό θρεπτικό σνακ και συμπλήρωμα της διατροφής μας για πρόσληψη πληθώρας θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών φυτοχημικών. Μάλιστα, μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και σε περιόδους νηστείας, όπου πολλές πηγές πρωτεϊνών και ψαριού, και ακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο) λείπουν από τη διατροφή μας!
Ρολά Κανέλας
Για τους λάτρεις της κανελας τα ρολά κανέλας ειναι παράδεισος!
Μπορούμε να φτιάξουμε πανεύκολα & γρήγορα ρολά κανέλας με ζύμη από αλεύρι που φουσκώνει μόνο του & γιαούρτι.
Για 10 ρολά θα χρειαστείτε:
Ζύμη
- 1 3/4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. γιαούρτι 2%
- 1 κ.σ. ζάχαρη ή γλυκαντικό
- 1 βανιλίνη
Γέμιση
- 1/4 φλ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αν είστε φαν της κανέλας δοκιμάστε να φτιάξετε muffin κανέλας!
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ αναμείξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την βανιλίνη και το γιαούρτι μεχρι να γίνουν ζύμη
- Απλώστε τη ζυμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο.
- Με ένα πινέλο περάστε τη ζύμη με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με το μιγμα της ζάχαρης & κανέλας
- Τυλίξτε τη ζύμη
- Κόψτε σε κομμάτια
- Ψηστε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φουρνο στους 180ºC
- Αφού κρυώσουν μπορείτε να ρίξτε από πάνω μέλι ή μίγμα ζεστού μελιου με λίγο βούτυρο
- Καλή απόλαυση!