Σημασία εχει τι κάνουμε κάθε μέρα, και όχι μια στο τόσο!
Σημασία εχει τι κάνουμε κάθε μέρα, και όχι μια στο τόσο!
Οι καθημερινές σκέψεις που οδηγουν στις καθημερινές μας πραξεις και γίνονται εν τέλει συνήθειες και τρόπος ζωής!
Μικρές αλλαγες, σε απλές σκέψεις, αποφάσεις & πραξεις που παιρνουμε αυτόματα στην καθημερινότητα μας, όταν αλλάζουν, αλλάζουν τη ζωή μας!
Το να φαμε τοστ, αντί για τυρόπιτα για πρωινό μπορεί να φαίνεται μικρή αλλαγή, όμως καταλήγει σε σημαντικό αποτέλεσμα!
Το να παρκαρουμε ένα τετράγωνο μακρια το αυτοκίνητο μπορεί να είναι μικρή απόσταση, αλλά σε βάθος χρόνου είναι ώρες περπατηματος/κινησης!
Το κάθε τι μέτρα!
Αντιστρόφως, το να φαμε αυριο τηγανητό ψάρι δεν χαλάει την προσπαθεια που κανουμε εδω και μέρες ή εβδομάδες και μήνες!
Τι να φάω όταν θέλω γλυκό;
Τι να φάω όταν θέλω γλυκό;
Μια ερώτηση που συχνά κάνουν οι διαιτώμενοι, αλλά και όσοι θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή,
Τα γλυκά έχουν δαιμονοποιηθεί ως “παχυντικά” και για πολλούς ανήκουν στην κατηγορία των “απαγορευμένων” τροφίμων.
Θα πρέπει να είναι έτσι ομως;
Από τη μια η συχνή κατανάλωση γλυκισμάτων & τροφίμων πλούσιων σε (κορεσμένα/ “κακά”)λιπαρά, ζάχαρη & αλάτι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αυξημένο σωματικό βάρος, χρόνιες νόσους και χαμηλής ποιότητας διατροφή.
Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες του διαιτολογικού γραφείου εδώ.
Από την άλλη, τα γλυκά είναι γευστικά & απολαυστικά, και στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, δεν απαγορεύονται, και συστήνεται να καταναλώνονται με μέτρο, πιο σπάνια.
Τι κάνουμε λοιπόν, όταν θέλουμε να φάμε γλυκό; Σας παρουσιάζω 3 ενδεχόμενα:
- Αν έχουμε άμεση πρόσβαση στο γλυκό που επιθυμούμε να φάμε, φτιάχνουμε τσάι/καφέ, και με την ησυχία μας το απολαμβάνουμε πραγματικά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά!
- Αν δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στο γλυκό που θέλουμε, είτε κάνουμε υπομονή (πχ. θα πάμε το απόγευμα, ή αύριο να το πάρουμε απο το ζαχαροπλαστείο ή θα παρουμε τα υλικά να το φτιάξουμε), είτε φτιάχνουμε & απολαμβάνουμε ένα “ψευτογλυκό” που λέω εγώ, δηλαδή κάτι που έχει ικανοποιητική γλυκιά γεύση, αλλά δεν είναι ακριβώς γλυκό (πχ. μπανάνα με φυστικοβουτυρο & ξηρους καρπούς, γιαουρτι με σπασμένο μπισκότο και μαρμελάδα)
- Αν πεινάμε, αλλά θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό, να φτιάξουμε ένα χορταστικό γεύμα/σνακ με γλυκιά γεύση (ρυζόγαλο, porridge, ψωμί με ταχίνι & μέλι & μπανάνα)
Όταν πεινάμε, είναι πολύ σημαντικό να ικανοποιήσουμε την ανάγκη του σώματός μας για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, με ένα γευστικό & θρεπτικό πιάτο.
Τα γλυκά δεν μας χορταίνουν & δεν είναι τοσο θρεπτικά, έχουν βέβαια θέση στη διατροφή μας!
Τα γλυκά είναι για απόλαυση, και αυτό θα πρέπει να κάνουμε, να τα απολαμβάνουμε με όλη μας την καρδιά, χωρίς τύψεις & ενοχές!!!
Dietary Supplements on Controlling Multiple Sclerosis Symptoms and Relapses: Current Clinical Evidence and Future Perspectives
Tryfonos, C.; Mantzorou, M.; Fotiou, D.; Vrizas, M.; Vadikolias, K.; Pavlidou, E.; Giaginis, C. Dietary Supplements on Controlling Multiple Sclerosis Symptoms and Relapses: Current Clinical Evidence and Future Perspectives. Medicines 2019, 6, 95.
Background: Multiple sclerosis (MS) constitutes a chronic progressive demyelinating disease which negatively affects the central nervous system. MS symptoms detrimentally affect the quality of life, as well as the life expectancy of MS patients. In this aspect, the present study aims to critically summarize and evaluate the currently available clinical studies focusing on the potential beneficial effects of dietary supplements on controlling MS symptomatology and relapse. Methods: PubMed database was comprehensively searched, using relative keywords to identify clinical trials that investigated the beneficial effects of dietary supplementation against MS symptomatology and progression. 40 clinical trials were found, which were divided into categories. Results: Nutritional status of MS patients, as well as supplementation have been suggested as potential factors affecting progression. Several substantial studies have documented a systematically high prevalence of vitamin A, B12 and D3 deficiency amongst MS patients. At present, clinical data have suggested that most of the dietary supplements under study may exert antioxidant and anti-inflammatory properties, improving depression symptomatology and quality of life overall. However, malnutrition risk in MS patients has not been adequately explored in order for more precise conclusions to be drawn. The supplements that may have a positive effect on MS are vitamins, fatty acids, antioxidants, phytochemicals and melatonin. Conclusions: Several dietary supplements may decrease inflammation and fatigue, also increasing also autoimmunity tolerance in MS patients, and thus improving quality of life and life expectancy. Currently, there is no effective clinical indication for applying dietary supplementation as complementary treatment against MS symptomatology.
40 μελέτες γύρω από την επίδραση της συμπληρωματικής αγωγής για την πολλαπλή σκλήρυνση δεν έδειξαν σαφή αποτελέσματα για τη χρησιμότητά της ως συμπληρωματική αγωγή για την συμπτωματολογία της νόσου.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) αναδεικνύεται ως μία πολύπλοκη και συνεχώς εξελισσόμενη ασθένεια, που συχνά περικλείει σκληρές προκλήσεις για τους ασθενείς και τους κλινικούς ερευνητές. Παρά την αντίξοη φύση της ασθένειας, οι ερευνητές επιδιώκουν να κατανοήσουν πλήρως την πορεία και τη δυναμική της.
Τα συμπληρώματα διατροφής, αν και δεν προσφέρουν ένα θαυματουργικό θεραπευτικό μέσο, αναδεικνύονται ως ένα σημαντικό πεδίο έρευνας στην προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα της ΣΚΠ. Αποτελείται από ποικίλες ουσίες, από βιταμίνες έως λιπαρά οξέα και φυτοχημικά, που ενδέχεται να έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και ενδέχεται να βελτιώνουν την κατάσταση της κατάθλιψης και την γενικότερη ποιότητα ζωής.
Ωστόσο, η κατανόηση της σχέσης μεταξύ υποσιτισμού και ΣΚΠ παραμένει ανολοκλήρωτη και απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Τέλος, παρά τις ενδείξεις για τον πιθανό θετικό ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής, δεν υπάρχει ακόμη ισχυρή κλινική απόδειξη για την εφαρμογή τους ως συμπληρωματική θεραπεία για την ελάφρυνση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ. Αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για περαιτέρω, σύνθετες και πολυδιάστατες ερευνητικές προσπάθειες.
Το άρθρο είναι ελεύθερο προς ανάγνωση στη σελίδα του επιστημονικού περιοδικού, πατώντας εδώ.
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους συγγραφείς.
Πώς θα αυξήσουμε τα επίπεδα Σιδήρου στο αίμα;
Η έλλειψη Σιδήρου είναι μια από τις πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η έλλειψη Σιδήρουμπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το αίμα δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο στα ιστά και τα όργανα του σώματος. Παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας, η ανεπάρκεια σιδήρου παραμένει το πιο συνηθές πρόβλημα αναιμίας και διατροφικής έλλειψης παγκοσμίως.
Η συμπληρωματική αγωγή με σίδηρο είναι η σύσταση για την αντιμετώπιση αυτής της έλλειψης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια πρόσληψη Σιδήρου μέσω συμπληρωμάτων πρέπει να είναι 60 mg για ενήλικες γυναίκες και 120 mg για έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, η δοσολογία μπορεί να ποικίλει.
Η απορρόφηση του σιδήρου μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, η απορρόφηση του σιδήρου μπορεί να μειωθεί από την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Ασβέστιο ή ταννίνες, όπως το τσάι και το καφέ. Αντίθετα, η απορρόφηση του σιδήρου μπορεί να αυξηθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C. Ορισμένες καλές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια, το σπανάκια και τα σιτηρά εμπλουτισμένα με Σίδηρο.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αγωγή με Σίδηρο μπορεί να γίνεται καθημερινά ή παρά μέρα. Μια σειρά μελετών αναφέρουν ότι η παρά μέρα μονοδοσική αγωγή (λήψη συμπληρώματος 1 φορά τη μέρα) με σίδηρο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση της απορρόφησης Σιδήρου στο αίμα, και να οδηγήσει σε λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές και δυσβίωση στο παχύ έντερο, σε σχέση με την καθημερινή αγωγή.
Συμβουλές αύξησης της απορρόφησης του Σιδήρου της διατροφής
- Προτιμείστε γεύματα με αιμικό Σίδηρο πιο συχνά πχ. κρέας, πουλερικά και ψάρι
- Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού με τα γεύματα (μπορείτε να τα καταναλώσετε 1 ώρα μετά το γεύμα)
- Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών με γεύματα πλούσια σε Σίδηρο
- Προτιμείστε εμπλουτισμένα σε Σίδηρο προϊόντα του εμπορίου.
- Η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του Σιδήρου της διατροφής, επομένως συμπεριλάβετε στη διατροφή μαζί με τα γεύματα πηγές της βιταμίνης, όπως εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια μανταρίνια), πιπεριές, τομάτες, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, ακτινίδιο, και φράουλες. Επιπλέον, προσθέστε λεμόνι σε πηγές σιδήρου, όπως φακές και φασόλια, αλλά και στο κοτόπουλο, το κρέας και το ψάρι.
Τι τρώμε μια μέρα όταν λαμβάνουμε Σίδηρο;
- Πρωινό: 2 φέτες ψωμί με ταχίνι, λιναρόσπορο και μπανάνα
Συμπλήρωμα σιδήρου (σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας)
Καφές ή τσάι (μετά από 1-2 ώρες, καθώς μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του Σιδήρου)
- Σνακ: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% με 1 κ.γ. μέλι και 1 φρούτο και κολοκυθόσπορο
- Γεύμα: Σαλάτα με dressing vinegraitte με λεμόνι, 1 φιλέτο κοτόπουλο και ψητές πατάτες
- Σνακ: Κίτρινο τυρί και στικς λαχανικών
- Δείπνο: Σαλάτα με φακές beluga, αυγό βραστό και dressing vinegraitte με πορτοκάλι
Πηγές:
- WHO DAILY IRON SUPPLEMENTATION in adult women and adolescent girls
- Stoffel NU, von Siebenthal HK, Moretti D, Zimmermann MB. Oral iron supplementation in iron-deficient women: How much and how often? Mol Aspects Med. 2020 Oct;75:100865. doi: 10.1016/j.mam.2020.100865. Epub 2020 Jul 7. PMID: 32650997.
- Moretti D, Goede JS, Zeder C, Jiskra M, Chatzinakou V, Tjalsma H, Melse-Boonstra A, Brittenham G, Swinkels DW, Zimmermann MB. Oral iron supplements increase hepcidin and decrease iron absorption from daily or twice-daily doses in iron-depleted young women. Blood. 2015 Oct 22;126(17):1981-9. doi: 10.1182/blood-2015-05-642223. Epub 2015 Aug 19. PMID: 26289639.
- Stoffel NU, Cercamondi CI, Brittenham G, Zeder C, Geurts-Moespot AJ, Swinkels DW, Moretti D, Zimmermann MB. Iron absorption from oral iron supplements given on consecutive versus alternate days and as single morning doses versus twice-daily split dosing in iron-depleted women: two open-label, randomised controlled trials. Lancet Haematol. 2017 Nov;4(11):e524-e533. doi: 10.1016/S2352-3026(17)30182-5. Epub 2017 Oct 9. PMID: 29032957.
- Stoffel NU, Zeder C, Brittenham GM, Moretti D, Zimmermann MB. Iron absorption from supplements is greater with alternate day than with consecutive day dosing in iron-deficient anemic women. Haematologica. 2020 May;105(5):1232-1239. doi: 10.3324/haematol.2019.220830. Epub 2019 Aug 14. PMID: 31413088; PMCID: PMC7193469.
- Pasupathy, E., Kandasamy, R., Thomas, K. et al. Alternate day versus daily oral iron for treatment of iron deficiency anemia: a randomized controlled trial. Sci Rep 13, 1818 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-29034-9
- Sood, V., Kamboj, K., Bhatia, P. et al. A randomized trial of once daily versus twice daily dosing of oral iron in CKD. Sci Rep 13, 141 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-022-26589-x