Ανορθόδοξες δίαιτες: Μέρος Α
Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελεί πρόβλημα, με πολλούς να καταφεύγουν σε ανορθόδοξες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα και διατήρηση του νέου βάρους για πάντα. Αυτές οι δίαιτες έχουν βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, ενώ δεν αποτελούν σωστό και υγιή τρόπο αδυνατίσματος, με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.
Οι δίαιτες με κύρια πηγή ενέργειας την πρωτεΐνη έχουν γίνει γνωστές από διασήμους που ακολουθούν την Atkins και την Dukan κυριολεκτικά με κλειστά μάτια! Οι δίαιτες αυτές συνήθως απαρτίζονται από μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνούχων τροφών, χωρίς περιορισμό σε λίπος, αλλά με αυστηρό περιορισμό υδατανθράκων.
Η προσκόλληση σε πρωτεϊνική δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Ο περιορισμός υδατανθράκων περιλαμβάνει περιορισμό φρούτων και λαχανικών, οδηγώντας έτσι σε έλλειψη βιταμινών και φυτικών ινών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου.
Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους από ζωικά προϊόντα οδηγεί σε αύξηση της κακής χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επιπλέον, λόγω έλλειψης υδατανθράκων, ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση ασιτίας, ενώ ο εγκέφαλος στηρίζεται σε κετοσώματα και όχι στη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Το 2001 το American Heart Association δημοσίευσε ότι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλουν στις καρδιαγγειακές και νεφρολογικές παθήσεις.
Μάλιστα, άτομα που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες, παρουσιάζουν δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη σκέψη.
Παρά τα γρήγορα αποτελέσματα των πρωτεϊνικών διαιτών, οι επιπτώσεις στον οργανισμό υπερτερούν της απώλειας βάρους. Πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, να είναι ευεργετική μια δίαιτα που αποκλείει φρούτα και λαχανικά τη στιγμή που η μεσογειακή δίαιτα και οι μεγάλοι οργανισμοί υγείας συστήνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών;
Η δίαιτα Άτκινς, ίσως η πιο γνωστή πρωτεϊνική δίαιτα, προτείνει απεριόριστη ποσότητα πρωτεϊνών, αυστηρό περιορισμό υδατανθράκων, χωρίς όριο στις θερμίδες. Έχει ενοχοποιηθεί για σοβαρά προβλήματα υγείας, μέχρι και για θανάτους! Ο ίδιος ο Άτκινς πέθανε από καρδιαγγειακή πάθηση, όπως παραδέχτηκε η γυναίκα του, παρά τις δηλώσεις των συνεργατών του.
Η δίαιτα που λέγεται ότι ακολουθεί η Kate Middleton, η δίαιτα Ντουκάν, είναι άλλη μια τέτοιου τύπου δίαιτα. Αποτελείται από τέσσερα περίπλοκα στάδια με αποκλεισμό ομάδων τροφίμων και κύρια πηγή ενέργειας την πρωτεΐνη, οδηγώντας στη γρήγορη απώλεια βάρους με «αποτελέσματα που θα διαρκέσουν για μια ζωή»!
Ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων έχει επανειλημμένα ψηφίσει τη δίαιτα αυτή ως την πιο ακατάλληλη δίαιτα που ακολουθούν οι διάσημοι και η οποία φυσικά δεν έχει καμμία επιστημονική βάση. Ακόμη και ο ίδιος ο δημιουργός της, Pierre Dukan, προειδοποιεί για τις δυσάρεστες παρενέργειες, όπως υποτονικότητα, δυσκοιλιότητα και άσχημη αναπνοή.
Απώλεια βάρους έχουμε με υποθερμιδική διατροφή, δηλαδή όταν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε, ανεξαρτήτως περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Η έρευνα δεν υποστηρίζει τη χρήση διαιτών χαμηλών σε υδατάνθρακες για αδυνάτισμα.
Δεν υπάρχει λόγος για εξάντληση του οργανισμού με σκοπό τη γρήγορη απώλεια βάρους, τη στιγμή που υπάρχουν πιο ευχάριστοι και γευστικοί τρόποι για αδυνάτισμα και διατήρηση υγιούς βάρους.
Τα διατροφικά νέα των εβδομάδων 27 Φεβρουαρίου-11 Μαρτίου 2017 σε τίτλους
1. Η παχυσαρκία είναι οικογενειακή υπόθεση! Μια μελέτη σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενς χώρες έδειξε ότι τα παιδιά "κληρονομούν" το Δείκτη Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) τους από τους γονείς τους. Γενικά, τα παιδιά "κληρονομούν" περί το 20% του ΔΜΣ τους από κάθε γονέα, όμως φαίνεται ότι η επιρροή του γονεϊκού ΔΜΣ στο ΔΜΣ του παιδιού εξαρτάται από το ΔΜΣ του παιδιού. Συγκεκριμένα, όσο μικρότερο το ΔΜΣ του παιδιού, τόσο μικρότερη η επιρροή του ΔΜΣ των γονιών. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170220084210.htm
2. Φτιάξτε ρυζόγαλο με ρύζι που περίσσεψε! http://mantzorou.gr/el/blog/ryzogalo-me-ryzi-poy-perissepse
3. Τι μας προσφέρει η λιπομέτρηση; Δείτε το σχετικό βίντεο για τον πολυσυχνοτικό αναλυτή σύστασης σώματος με τμηματική ανάλυση TanitaMC-980! https://www.youtube.com/watch?v=z1XhW_1pDOM
4. Πού βρίσκουμε τα "καλά λιπαρά"; https://www.facebook.com/157783734427074/photos/a.166769386861842.107374...
5. Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την περίοδο της νηστείας; http://mantzorou.gr/el/blog/nisteia-ti-prepei-na-prosexoyme
6. Η υπερκατανάλωση αλατιού δεν κάνει καλό ούτε στους ενήλικες, ούτε και στα παιδιά! https://www.facebook.com/nutrischool.gr/photos/a.1675767555977001.107374...
7. Πώς υποκαθιστούμε το γάλα στη νηστεία; http://www.mantzorou.gr/el/blog/nisteia-pos-ypokathistoyme-gala
8. Πόσα φρούτα "χωράνε" στη μέρα μας; Μια νέα μελέτη με δεδομένα 95 μελετών, με 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες, βρήκε ότι η ημερήσια κατανάλωση 800 γραμμαρίων/ 10 μερίδων φρούτων και λαχανικών είναι ακόμη πιο ευεργετική! Πώς θα αυξήσουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών; http://mantzorou.gr/el/blog/posa-froyta-kai-lahanika-horane-sti-mera-mas
9. Πέντε φρούτα την ημέρα, την άνοια κάνουν πέρα! Μια έρευνα σε 17.700 ηλικιωμένους Κινέζους έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων φρούτων και 3 μερίδων λαχανικών ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας για τα 6 χρόνια που διήρκησε η μελέτη.http://www.medicalnewstoday.com/articles/316055.php
10. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την απώλεια βάρους; Μια νέα έρευνα σε 188 παχύσαρκους άνδρες και 34 παχύσαρκες γυναίκες συστήνει διάφορους τρόπους για μείωση της πιθανότητας επαναπρόσληψης βάρους μετά από ένα πρόγραμμα διατροφής. Θετικά ήταν τα αποτελέσματα σε άτομα που πήραν μέρος σε συνεδρίες και τηλεφωνικές συνεδρίες, όπου έλαβαν οδηγίες για την ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, οδηγίες για άσκηση και υποστήριξη από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, και οδηγίες για ζύγιση. Στις τηλεφωνικές συνεδρίες οι εθελοντές μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο βελτιώθηκε η ζωή τους με την απώλεια βάρους, τους ζητήθηκε να κάνουν σχέδια για καταστάσεις που υπάρχει περίπτωση να γυρίσουν στις πρότερες διατροφικές τους συνήθειες, να προσδιορίσουν πόσο συχνά ζυγίζονταν και να ανακαλέσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους, εαν είχαν πάρει βάρος. Αναμένουμε επιπλέον μελέτες πάνω στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα της διατήρησης του σωματικού βάρους μετά από απώλεια βάρους. http://edition.cnn.com/2017/02/20/health/weight-loss-maintenance-tips-st...
Αγιασώτικη Βασιλόπιτα
Η παραδοσιακή βασιλόπιτα Αγιάσου είναι μια από τις πι εύγευστες, μυρωδάτες βασιλόπιτες, και συναμα η πιο διαφορετική που θα γευτείτε. Η παρασκευή της είναι χρονοβόρα, αλλά αξίζει!
Η διαφορετικότητά της έγκειται στα 15 μυρωδικά μπαχαρικά και τη μυζήθρα που περιέχει, καθώς και τα 50 φύλλα της που ειναι φτιαγμένα με γλυκάνισσο, πορτοκάλι και λάδι! Ανάμεσα σε κάθε φύλλο προστίθενται τα μπαχαρικά και η τριμμένη ξερή μυζήθρα και η βασιλόπιτα ψήνεται για αρκετές ώρες.
Υλικά: (για 12-15 μερίδες)
Για το φύλλο:
- 2 και 1/2 του φλιτζανιού νερό
- 2 κουτ. σουπ. μαραθόσπορους
- 8-10 φλιτζ. τσαγ .αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκ. αλάτι
- 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
- 2/3 του φλιτζ. τσαγ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 και ½ του φλιτζ. τσαγ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 3 φλιτζ. τσαγ. τριμμένη μυζήθρα γλυκιά και 1 φλιτζ. τσαγ .τριμμένο κεφαλοτύρι
- ½ κουτ. γλυκ. φρέσκια ή ξηρή, ξεφλουδισμένη και τριμμένη πιπερόριζα
- ½ κουτ. γλυκ. γαρίφαλα, τριμμένα
- ½ κουτ. γλυκ. κανέλα, τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκ. μπαχάρι, τριμμένο
- 1 νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για να μπει μέσα στην πίτα, για γούρι
Για το γαρνίρισμα:
- 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 1 φλιτζάνι σουσάμι
Εκτέλεση:
1.Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό με τους σπόρους του μάραθου, ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν, για 5 λεπτά. Παίρνετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αφήνετε τους σπόρους να μουλιάσουν, για άλλα 5 λεπτά, και στραγγίζετε το νερό σε ένα μπολ και το αφήνετε να κρυώσει.
2.Βάζετε 8 φλιτζάνια από το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη μέσα στο βρασμένο νερό και χύνετε το μείγμα στη λακκούβα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε το υγρό και το αλεύρι, προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι, αν χρειάζεται, για να γίνει μια μαλακή,εύκαμπτη αλλά λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί, για 1 ώρα.
3.Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ρίχνετε τα τυριά και τα μπαχαρικά σε ένα μέτριο μπολ και τα ανακατεύετε καλά.
4.Κόβετε 2 κομμάτια ζύμης ελαφρά μικρότερα από το μέγεθος της γροθιάς σας και τους δίνετε το σχήμα μπάλας. Χωρίζετε την υπόλοιπη ζύμη σε 12 ίσες μπάλες. Βουτυρώνετε τη βάση και τα πλευρά ενός βαθιού, στρογγυλού και μεγάλου ταψιού και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° Κ.
5.Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την πρώτη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε κύκλο μεγαλύτερο από το ταψί και τον τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί, έτσι ώστε οι άκρες του να κρέμονται έξω από το ταψί, 5 εκ. περίπου. Αλείφετε το φύλλο με άφθονο λιωμένο βούτυρο και σκορπάτε επάνω '/3 του φλιτζανιού γέμιση. Ανοίγετε τις 12 μικρότερες μπάλες ζύμης, τη μια μετά την άλλη σε κύκλους ίσους με το ταψί. Στρώνετε τα φύλλα, ένα κάθε φορά, αλείφοντας τα με άφθονο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε '/3 του φλιτζανιού γέμιση σε κάθε φύλλο. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι χοντρό φύλλο.
6.Φέρνετε την άκρη του φύλλου της βάσης επάνω από την τελευταία στρώση για να κλείσετε τις πλευρές. Αλείφετε την περιφέρεια με άφθονο λιωμένο βούτυρο. Ανοίγετε τη δεύτερη από τις 2 μεγαλύτερες μπάλες σε έναν κύκλο λίγο μικρότερο, βάζετε αυτό το φύλλο προσεκτικά επάνω από το τελευταίο φύλλο και το πιέζετε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το φύλλο που προεξέχει να σταθεί όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού.
7.Πιέζετε απαλά όλη την πίτα προς τα κάτω με τις παλάμες σας. Αλείφετε αυτό το τελευταίο φύλλο με το αυγό και το πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα, ώσπου να ροδίσει και να ψηθεί όλη καλά, για 2 ώρες περίπου. Η πίτα πρέπει να ψηθεί αργά στους 180 βαθμούς, έτσι μόνο θα εξασφαλιστεί ένα σωστό ψήσιμο. Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ταψί και σερβίρετε.
Τips: το χαρακτηριστικό της γέμισης είναι ο αρμονικός συνδυασμός του γλυκού και αλμυρού. Η Βασιλόπιτα θέλει 2-3 ημέρες για να στραγγίξει και να αποδώσει όλα της τα αρώματα και τις γεύσεις! Oι ενδιαμέσες στρώσεις είναι πολύ λεπτά φύλλα (θέλει υπομονή και κόπο) ενώ η κάτω και η πάνω είναι από πιο χοντρό φύλλο. Όσο περισσότερα είναι τα ενδιάμεσα φύλλα τόσο πιο επιτυχημένη είναι βασιλόπιτα (συνήθως είναι πάνω από 30 φύλλα).
Η συνταγή προέρχεται από το lesvonews
Τα διατροφικά νέα της εβδομάδας 12-16 Μαρτίου 2018
1. Πρόσφατη προοπτική μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D (25-ΟΗ βιταμίνη D) στο πλάσμα σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου γενικά, και καρκίνου του ήπατος!
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D, της βιταμίνης του ήλιου, και στη χώρα μας!!!
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η βιβλιογραφία που συνδέει την έλλειψη βιταμίνης D με τον κίνδυνο για διάφορες νόσους, από αυτοάνοσα νοσήματα, και κρύωμα, εως νεοπλάσματα και κατάθλιψη!
Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D, και να λάβουμε συμπλήρωμα διατροφής σε περίπτωση έλλειψης!
2.Το Μαγνήσιο (Mg) είναι ένα μέταλλο, απαραίτητο για τον οργανισμό μας, το οποίο δρα ως συμπαράγοντας σε πληθώρα βιοχημικών αντιδράσεων στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης πρωτεϊνών, τη λειτουργία μυών και νεύρων, στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης, και στην κατασκευή των οστών, μεταξύ άλλων.
Μάλιστα, η επαρκής πρόσληψη Μαγνησίου και βιταμίνης Β6 βοηθά στην καταπολέμηση των προ-εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, ενώ μειωμένα επίπεδα Μαγνησίου σχετίζονται και με αυξημένο στρες.
Λαμβάνουμε αρκετό Μαγνήσιο; Ποιοί βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης;
3. "Να βάλω κουρκουμά στο φαγητό;"
Μετά από τη δημοσίευση της ανασκόπισης για τις ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά δέχτηκα αρκετές ερωτήσεις για το πώς μπορούμε να λάβουμε τις ευεργετικές αυτές ιδιότητες, και αν τώρα πρέπει να βάλουμε κουρκουμά σε κάθε πιάτο.
Αν και η κουρκουμίνη είναι ισχυρή δραστική ουσία με πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία μας, στον κουρκουμά περιέχεται σε πολύ μικρή ποσότητα. Επίσης, δεν είναι βιοδιαθέσιμη, δηλαδή δεν μπορεί να περάσει εύκολα στην κυκλοφορία του αίματός μας.
Οι μελέτες χρησιμοποιούν πολύ μεγάλες ποσότητες κουρκουμίνης (εως και 8 γραμμάρια τη μέρα), ενώ τις περισσότερες φορές η κουρκουμίνη συνδέεται με άλλα μόρια για να μπορέσει να περάσει στο αίμα.
Συνεπώς, όσο κουρκουμά και να βάλουμε στο φαγητό μας δύσκολα θα λάβουμε τα οφέλη της κουρκουμίνης.
Όμως, επειδή μένει στον εντερικό αυλό μπορεί εκεί να δρα με ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα με φλεγμονή στο γαστρεντερικό (πχ. νόσος Crohn, ελκώδη κολίτιδα, γαστρίτιδα)!
Αν σας αρέσει η γεύση που δίνει ο κουρκουμάς στο φαγητό συνεχίστε να τον χρησιμοποιείται, αλλά δεν θα επιφέρει τα σημαντικά κλινικά οφέλη που δείχνουν οι μελέτες!
Διαβάστε την περίληψη της ανασκόπισης εδώ.
4. Τι σημαίνει να τρώμε φυσιολογικά;
Σύμφωνα με την Ellyn Satter σημαίνει:
- Να καθόμαστε στο τραπέζι πεινασμένοι και να τρώμε μέχρι να ικανοποιηθεί η πείνα μας
- Να μπορούμε να επιλέγουμε φαγητό που μας αρέσει και να το απολαμβάνουμε, χωρίς να σταματάμε το φαγητό επειδή πρέπει
- Να μπορούμε να σκεφτούμε και να επιλέξουμε θρεπτικό φαγητό χωρίς να ανησυχούμε, και να μην περιορίζουμε τις επιλογές απολαυστικού φαγητού
- Να δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια καμιά φορά να φάμε κάτι επειδή είμαστε χαρούμενοι ή λυπημένοι ή επειδή απλώς θέλουμε να φάμε
- Να τρώμε 3 ή 4 ή 5 φορές τη μέρα ή να επιλέξουμε να τρώμε ανάλογα όπως θέλουμε
- Να αφήνουμε μπισκότα στο πιάτο γιατί μπορούμε να τα φάμε και αύριο ή να φάμε παραπάνω γιατί μας αρέσουν
- Να τρώμε παραπανω καμιά φορά, να "σκάμε στο φαί" και να μη νιώθουμε άνετα μετά, αλλά άλλες φορές να τρώμε λιγότερο και να ευχόμασταν να είχαμε φάει παραπάνω
- Να εμπιστευόμαστε το σώμα μας να αντισταθμίζει τα "λάθη" που κάνουμε με το φαγητό.
Το να τρώμε φυσιολογικά παίρνει τον χρόνο και την προσοχή μας, αλλά είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια της ζωής μας.
Το να τρώμε φυσιολογικά είναι μια ευέλικτη έννοια! Ποικίλει ανάλογα με την πείνα, το πρόγραμμά μας, την πρόσβαση στο φαγητό και τα συναισθήματά μας!